Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt i 3D när människor och maskiner möts

Publicerad:
Böljande former uppstod när AI fick vara med och designa en del av Hyper Human-utställningen på Tekniska Museet i Stockholm.
Böljande former uppstod när AI fick vara med och designa en del av Hyper Human-utställningen på Tekniska Museet i Stockholm. Foto: Anna Gerdén

Värmland har en viktig roll i en ny utställning på Tekniska museet i Stockholm. Där möter människor maskiner i en 3D-printad naturupplevelse från Sysslebäck.

– Det här är ny teknik som vi bara sett början av, säger innovatören Håkan Lidbo i ett pressmeddelande.

Utställningen heter Hyper Human och handlar om hur människa och teknik samverkar, i historien men framför allt i framtiden. Alltifrån proteser till självkörande bilar tas upp i utställningen.

Också själva utställningen har tagits fram i samarbete mellan människa och teknik. Designern Monica Förster tog artificiell intelligens till hjälp för att forma utställningen. Resultatet? Bland annat ett futuristiskt landskap som 3D-printats med träbaserade råvaror hos test- och utvecklingscentret The Wood Region i norra Värmland.

Naturens former

Då blev det inte fyrkantiga, silverskimrande former eller hur futurism nu brukar se ut i populärkulturen. Istället ritade AI trädliknande pelare, mjukt böljande sittytor, små stubbar...

Den artificiella intelligensen valde naturinspirerade former för mötet mellan människa och maskin.

– AI kan tänka i nya banor och förhåller sig till helt andra regler än våra mänskliga hjärnor. Vi har lärt oss otroligt mycket under resans gång, även på ett filosofiskt plan. Det här är ny teknik som vi bara sett början av. Jag tror att AI är framtidens arkitekter och vi har massor att lära av dem, säger innovatören Håkan Lidbo i pressmeddelandet från The Paper Province.

"Testat oss fram"

Han är en av drivkrafterna bakom det konstgjorda framtidslandskapet och ser ingen skarp skiljelinje mellan design och tillverkning. En designidé blir hängande i luften utan kunskap också om material och tillverkning.

På The Wood Region i Sysslebäck lyfts träets möjligheter i ny teknik fram.
På The Wood Region i Sysslebäck lyfts träets möjligheter i ny teknik fram.

Håkan Lidbo framhåller därför personalen på The Wood Region:

– Vi har tänkt tillsammans och löst alla öppna frågor genom att testa oss fram. Som designer lönar det sig att prata med dem som kan tillverkning i ett tidigt skede. Det är mycket att tänka på som inte går att klura ut själv och det gäller att stå ödmjuk inför uppgiften, säger han.

Tekniska museet är inte första museum att 3D-printa med värmländsk hjälp. På Värmlands museum i Karlstad Framtidslabbet, också 3D-printad, som handlar om människa och klimat. Också den är tillkommen i samarbete med The Wood Region.

– Vi är jätteglada över att museerna väljer den här inriktningen. Ett gyllene tillfälle att uppleva och visa upp de otaliga möjligheterna med trä och papper, säger en stolt Maria Hollander, vd på Paper Province.

Artikeltaggar

AIBesöksnäringMuseumNöje/KulturPaper ProvinceSommarStockholmSysslebäckThe Wood RegionTurismUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.