Man anhållen för omskrivna dubbelmordet i Linköping

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En person har gripits efter det 16 år gamla mordet. Arkivbild.
Foto: Lasse Hejdenberg/TT
Det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping har gäckat polisen i 16 år. Nu har en man anhållits efter att polisen hittat honom via släktforskningsdatabaser.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i Linköping i morse, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Han är nu anhållen skäligen misstänkt för dubbelmordet.

Det var strax före klockan åtta den 19 oktober 2004 som en pojke gick längs Åsögatan i Linköping. Han var åtta år gammal, och på väg till skolan. Plötsligt blir pojken attackerad bakifrån, knivhuggen med stor kraft ett stort antal gånger. Han dör på platsen. Strax därefter blir även en 56-årig kvinna som är på väg till jobbet attackerad. Även hon våldsamt, med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån.

Gärningsmannen lämnade, förutom kniven, spår i form av blod och hårstrån. I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan hittas senare hans blodiga mössa. Men trots den säkrade bevisningen och stora polisinsatser har brottet inte kunnat lösas.

Mannen som nu har anhållits kommer från Linköpingstrakten, enligt Åklagarmyndigheten. Han hittades med hjälp av släktforskning.

"I ett pilotprojekt har polisen i Linköping anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att efterforska gärningsmannen. Under tisdagsmorgonen greps och anhölls en man såsom skäligen misstänkt för morden", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Bakgrund: Dubbelmordet i Linköping

Bakgrund: Dubbelmordet i Linköping

TT

Klockan är strax före åtta, den 19 oktober 2004, och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gående, på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, ett stort antal gånger. Han dör där, på den blöta marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet, blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån, förmodligen via en mindre gata och sedan över den på morgonen ganska hårt trafikerade Djurgårdsgatan. En teori är att han vänder in i parken, till Trädgårdsföreningen, går mellan några hyreshus och sedan korsar Djurgårdsgatan igen, längre ner. Där, i ett tidningsställ utanför Ica, hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck. Förmodligen trodde mördaren att han slängde sakerna i en papperskorg.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.