Bland myskmadror och hällebräckor

Publicerad:
I området har det funnits jordbruk så långt tillbaka som till 1500-talet och idag ägs gården av familjen Waern. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

På en knagglig grusväg uppför branta backar passeras efter en stund en nästintill svart bergvägg där det tidigare brutits Dalslandsskiffer och ett par tvära svängar senare öppnar sig plötsligt landskapet idylliskt runt en sjö. Här ligger Skärbo naturreservat.

I området har det funnits jordbruk så långt tillbaka som till 1500-talet och idag ägs gården av familjen Waern där Kolbjörn Waern är tillsynsman för naturreservatet som Västkuststiftelsen ansvarar för.

– Skärbo är en typisk skogsgård som det fanns väldigt många av förr i tiden, det här är en av de få som finns kvar, säger Kolbjörn Waern. De andra har skogen tagit över.

Skärbo är en underbar miljö att promenera omkring i med rik växtlighet kring sjön.
Skärbo är en underbar miljö att promenera omkring i med rik växtlighet kring sjön. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Gamla ängar

Det ha tagit 50 år av restaureringsarbete att återställa hur de öppna markerna såg ut runt gården när den var i bruk.

– Vi har kor som betar här och miljön har stabiliserats. Samtidigt måste vi arbeta med andra områden, hasseln växer som ogräs, säger Kolbjörn Waern.

Två delar

Förutom gården och ängarna består naturreservatets andra del av skogen runt sjön och vandringsleder. För botanister är både de öppna betesmarkerna och den täta granskogen intressanta.

– Tack vare den speciella kalkberggrunden är också skogsmarken täckt av mängder av växtlighet och ovanliga arter, berättar Kolbjörn Waern.

– Tack vare den speciella kalkberggrunden är också skogsmarken täckt av mängder av växtlighet och ovanliga arter, berättar Kolbjörn Waern.
– Tack vare den speciella kalkberggrunden är också skogsmarken täckt av mängder av växtlighet och ovanliga arter, berättar Kolbjörn Waern. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Guckuskons dag

Här hittas bland annat orkidéer och inte minst guckuskon som av Kolbjörn Waern brukar få en egen visningsdag i början av juni när den blommar som intensivast.

I skogen finns Myskmadra och nästan direkt på stengrunden som bryter fram här och där växer en anspråkslös liten vit blomma.

Idylliskt vid naturreservatet i Skärbo.
Idylliskt vid naturreservatet i Skärbo. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

– Botanisterna vallfärdar hit för att få se den lilla men ändå märkvärdiga Hällebräckan, säger Kolbjörn Waern.

Artikeltaggar

Djur och naturNaturreservatNyheterSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare