Hoppa till huvudinnehållet

Ternströms musik jagar friheten

Publicerad:
Hannes Ternström, 23, har släppt sitt debutalbum. Han är uppväxt i Molkom och Karlstad.
Hannes Ternström, 23, har släppt sitt debutalbum. Han är uppväxt i Molkom och Karlstad.

När nu Hannes Ternström debuterar med albumet "All Aboard" gör han det med mörk röst och en musik djupt rotad i amerikansk tradition.

Till vardags är Hannes Ternström timvikarie på sjukhuset i Karlstad. Han är undersköterska och jobbar mest på barnavdelningen 12:an som inte är alltför påverkan av pandemin. Under fyra intensiva dagar i januari spelade han in sitt första album i eget namn i Studiefrämjandets studio i Gjuteriet. Resultatet släpptes i slutet av mars och i förra veckan var Hannes Ternström en av de många akter som uppträdde på den strömmade galan "För nöjes skull" som sändes från Nöjesfabriken.

– Jag gör musik tillsammans med mina vänner, de som finns tillgängliga när det är dags inspelning är med, säger han apropå de nya låtarna.

Det är inte alltid så enkelt att ha ett fast kompband när musikervännerna hela tiden är uppbokade med egna projekt, därför låter han tillfälligheterna styra när det handlar om vilka han spelar med.

– Just att min musik låter amerikansk beror nog mest på att jag är uppväxt med artister som Neil Young och Bob Dylan. 50- och 60-talsmusik spelades mycket hemma, även tidig rock 'n' roll. Min röst tvivlar jag på ibland, jag försöker sjunga så gott det passar min röst.

Varför tvivlet?

– Vet inte, det är nog bara att jag är självkritisk. Alla som håller på med musik tvivlar nog då och då på sin röst och sina låtar. Man stärks av positiv feedback.

Jakten på frihet

Han gör musik i den tradition han själv helst lyssnar på. Angelägen om att samtidigt tillföra något eget till musiken.

– Ofta handlar mina texter på ett eller annat sätt om strävan efter att känna sig fri. Det är en evig jakt.

Om du skulle leva så fri som möjligt, hur lever du då?

– Då lever jag det liv jag vill leva och är lycklig i det. Det är någonting man får bygga upp under flera år. En dröm är att turnera med musiken. Jag har aldrig gjort det, men jag tänker att det är jäkligt kul. Friheten i det! Resorna! Jag tycker väldigt mycket om att resa och träffa nya människor. Se världen och samtidigt få spela musik, det känns helt fantastiskt tycker jag.

Niomannaband vill bryta kvinnliga tabun

Hannes Ternström hade tänkt fylla våren och den tidiga sommaren med konserter. Nu ändras planerna till ytterligare strömmade spelningar i olika sammanhang.

– Förhoppningsvis öppnar det sig så vi kan spela på riktigt. I det närmaste ska jag spela in några videos där jag framför låtar live. Gärna i naturen.

Det finns en längtan till naturen även i din musik, upplever du det så också?

– Absolut. Jag gillar att vandra i fjällen och vara på stranden. Och i skogen. Naturen inspirerar mig när jag skriver låtar, den är också en stor del av den där längtan efter frihet. Det är skönt att vara så långt ute att mobiltäckningen hackar, det ligger en frihet i att inte behöva bry sig om världen utanför.

Artikeltaggar

AmericanaBob DylanKarlstadMusikNeil YoungNöje/KulturStudiefrämjandet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.