Skoldirektören spår ljusnande framtid: "Man måste ta vara på en kris"

Publicerad:
"Nu när det är dags för skolavslutning råder samtidigt en stor tacksamhet över att det i augusti igen är skolstart. Utbildning ger varje individ självständig kraft – det viktigaste bidraget i ett demokratiskt samhälle", säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Nu stundar sommarlov efter en unik termin som har skuggats av corona-pandemin.

– Vi kommer att minnas den här våren som en tid då vi slöt upp tillsammans. Man måste ta vara på en kris – den har haft många positiva effekter, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstad.

Maria Kjällström står stolt vid rodret som skoldirektör med ansvar för nära 13 000 barn och 2 500 medarbetare i Karlstad.

En snabb, humoristisk optimist som gillar att ha vind i håret – så beskriver Karlstads skoldirektör Maria Kjällberg sig själv. Hon ser ljus vid horisonten efter den tuffa corona-våren.
En snabb, humoristisk optimist som gillar att ha vind i håret – så beskriver Karlstads skoldirektör Maria Kjällberg sig själv. Hon ser ljus vid horisonten efter den tuffa corona-våren. Foto: Lisa Olaison

– Förskolan och grundskolan är en mötesplats för alla barn, en viktig garant för ett sammanhållet samhälle. Ju fler nya människor vi lär känna, desto fler säger vi "vi" om istället för "dom". Den verksamhet jag leder har ett stort ansvar för att bidra till barns utveckling och lärande genom nya mötesplatser och sammanhang.

– I förskolan och skolan får barn chansen att vara med om nya upplevelser, till exempel möta olika företag och organisationer, delta i kulturskolans verksamhet, besöka biblioteket och museum, lära sig att klara sig i naturen och hur var och en bidrar till ett hållbart samhälle, lära sig sitt eget och andras språk, att kunna sätta ord på sina tankar och argumentera för sin sak, att ta del av andras åsikter, pröva ställningstaganden och kritiskt granska källor, säger Maria Kjällström.

Bukt på oroligheter

Den 48-åriga Karlstadsbon, med rötter i Västergötland, är en obotlig optimist även när det stormar i skolvärlden.

Hon har själv två barn på Norrstrandsskolan, som blev mycket omskriven i höstas. Hot om skolskjutning, bomber och droglarm väckte oro hos barn och föräldrar. Bland annat sattes väktare in för att skapa trygghet.

Efter många olika insatser hoppas och tror skoldirektören att oroligheterna är ett avslutat kapitel. Eleven som placerade en hemmagjord "petflaskebomb" i ett kopieringsrum blev dömd till ungdomsvård.

– Det handlar nästan alltid om ett fåtal stökiga elever som får med sig några till, ofta med kopplingar till äldre ungdomar utanför skolan. Man ska göra något "farligt" för att visa att man hör till. Skolledningen agerade kraftfullt och vände det. Efter jul har det inte varit någon ny incident på skolan, förutom ett brandlarm som lösts ut, säger Maria Kjällström.

Hur har skolor och förskolor påverkats av corona?

– Corona har vänt upp och ner på jättemycket. Vi har behövt varandra mer än någonsin. I mars var 500 anställda sjukskrivna samtidigt som 30 procent av barnen var hemma. Med bra samarbete klarade vi av att ordna vikarier. Eleverna är jätteglada över att grundskolan har varit igång. Gymnasieeleverna som har haft distansundervisning är avundsjuka på dem. Den här tiden har stärkt alla medarbetares känsla av att ha ett viktigt och betydelsefullt arbete att bidra i.

– Framför allt har förskolans och skolans roll för utsatta eller oroliga barn och ungdomar lyfts fram. Men också hur viktig förskolan och fritidshemmet är för att samhällets samhällsbärande funktioner ska fungera. En viktig erfarenhet är att vi har lärt oss den digitala tekniken och vant oss vid digitala möten. Att mixa mellan mötesformerna kan göra oss mer tidseffektiva framöver, säger Maria Kjällström.

Annorlunda avslutning

Skolavslutningarna sker klassvis i år, utan föräldrar och anhöriga, för att inte bidra till ökad smittspridning.

– Det blir inga stora samlingar i år. För gymnasiets del blir det klassvis utspring med max två anhöriga per student på plats, säger Maria Kjällström.

Antalet kommunala feriejobb har utökats till 800 platser i år.

– De 150 unga som ska jobba på förskolorna får inte jobba nära barn denna sommar, på grund av corona. I stället får de feriearbeta utomhus och till exempel ställa i ordning skattjakter i skogen åt barnen, säger Maria Kjällström.

Själv började Maria Kjällström extrajobba tidigt i livet och har erfarenhet av många olika branscher.

– Det var lättare att skaffa extra- och sommarjobb förr. När jag jobbade som lärarvikarie efter gymnasiet fick jag en väldigt fin anknytning till skolbarnen och blev övertalad av föräldrar och personal att utbilda mig till lärare, säger Maria Kjällström.

Flyttade till Branäs

Hon flyttade till Karlstad, pluggade till grundskollärare årskurs 1-7 med inriktning svenska, SO och engelska – och mötte kärleken i Anders Kjällström. När han började som sportchef i Branäs gick flyttlasset dit och Maria tog tjänstledigt från sitt lärarjobb på Norrstrandsskolan.

– Vi bodde flera år i Branäs. Jag hade handledningsuppdrag för Karlstads universitet då och var chef för Regionalt utvecklingscentrum, RUC. Senare fick jag jobb inom Myndigheten för skolutveckling, som avvecklades 2008 – då hade pendeln svängt över till mer tillsyn av skolan. Skolinspektionen sågs som en fiende av många, men jag tycker att det har blivit en bra balans nu. Vi har aldrig haft en bättre skola än i dag, säger hon.

"Vi har aldrig haft en bättre skola än i dag", säger Maria Källström, skoldirektör i Karlstads kommun.
"Vi har aldrig haft en bättre skola än i dag", säger Maria Källström, skoldirektör i Karlstads kommun. Foto: Lisa Olaison

Myt om skolan

Enligt skoldirektören tar dagens skola större ansvar för varje elev, oavsett förutsättningar och behov, i en arbetsmiljö som präglas av trygghet och studiero.

– Att det skulle vara oreda i den kommunala skolan är en myt. Yrkesstoltheten är stark bland pedagoger och rektorer, säger hon.

Maria Kjällström jobbade några år som förvaltningschef i Hammarö kommun innan hon 2016 blev skoldirektör i Karlstad. Hon har nära till skratt och beskriver sig själv som en "snabb, humoristisk optimist som gillar att ha vind i håret".

– Som chef försöker jag skapa gemenskap. När jag är som bäst ger jag stort utrymme för den som vill ta eget ansvar och finns tillhands när någon behöver tankehjälp eller annat stöd, säger Maria Kjällström.

Artikeltaggar

Barn- och ungdomsförvaltningenCoronavirusetKarlstadKarlstads kommunMåndagsintervjunMaria KjällströmSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare