Nya Zeeland: Vi är fria från corona

Publicerad:
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild. Foto: Hagen Hopkins/AP/TT

Nya Zeeland trappar ner coronarestriktionerna till det som kallas nivå ett. Detta då landet inte längre har några pågående fall av covid-19, skriver New Zealand Herald.

Den enda kvarvarande coronasjuka personen i Nya Zeeland rapporteras ha varit en kvinna i 50-årsåldern i Auckland, men hon har nu alltså tillfrisknat.

Nivå ett börjar gälla på tisdagen och innebär att livet mer eller mindre kan återgå till det normala, förutom fortsatt hårda restriktioner gällande in- och utresor i landet.

– Vi kommer med största sannolikhet att se nya fall här igen. Det är inte ett tecken på att vi har misslyckats, säger premiärminister Jacinda Ardern under en presskonferens.

Nyzeeländare kan från och med tisdag åka var de vill inom landet och göra vad de vill, men Ardern säger att alla borde föra dagbok över sina aktiviteter så att det går att spåra var de har varit.

Hon uppmanade även landets invånare att köpa lokalt producerade varor och att passa på att göra inrikesresor för att hjälpa ekonomin på fötter.

– Även om vi befinner oss i ett säkrare stadium är vägen tillbaka till ett covid-fritt liv inte enkelt, säger Ardern och tackar sina landsmän för deras ansträngningar under pandemin.

Det är 17 dagar sedan något nytt fall av covid-19 rapporterades från Nya Zeeland som enligt WHO totalt har haft 1 154 fall. 22 personer i landet har avlidit till följd av sjukdomen.

Emma Gyllestad/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetInrikes/utrikesNya ZeelandWHO

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare