Hoppa till huvudinnehållet

Manifestation för Finnskogshemmet lockade ett 50-tal personer

Publicerad:
Roger Larsson (KD) anser att socialnämndens beslut ska upp i kommunfullmäktige.
Roger Larsson (KD) anser att socialnämndens beslut ska upp i kommunfullmäktige. Foto: Morgan Bäckvall

När Roger Larsson (KD) tillsammans med oppositionspartierna i Torsby kommun ordnade en manifestation under måndagen, för bevarandet av Finnskogahemmet som särskilt boende, deltog (V), (KD) och det nybildade Nordvärmlands kommunparti (Nkp). Med manifestationen vill man få ärendet till kommunfullmäktige.

Som NWT kunde berätta har kristdemokraten Roger Larsson samlat politiker till en manifestation på måndagsförmiddagen. Bakgrunden är att socialnämnden i Torsby vid ett extra sammanträde i april beslutade att stänga nio särskilda boendeplatser på Finnskogahemmet och flytta dessa till andra särskilda boende-platser i kommunen. Samtidigt omvandlas Finnskogahemmet till trygghetsboende, så kallat mellanboende.

Beslutet i socialnämnden har överklagats till förvaltningsrätten av oppositionspartierna som anser att ärendet ska tas upp i kommunfullmäktige.

Manifestation för Finnskogahemmet

Kyrkoherden kritisk i fråga om Finnskogahemmets framtid

Finnskogahemmet lägger ned sitt särskilda boende?

Finnskogahemmet: "en fråga om arbetsmiljö och patientsäkerhet"

En flytt av de boende på Finnskogahemmet har påbörjats trots att förvaltningsrätten inte kommit med sin dom efter de överklaganden som gjorts. Två personer har redan flyttat.

– Jag anser att det här inte är ett giltigt nämndbeslut. För att det ska vara det ska beslutet vara lätt att återställa i och med att det ligger en överklagan. Om det inte är lätt att återställa då ska det anses som ett icke giltigt nämndbeslut. Ska man gå på min tolkning så finns det bara ett tjänstemannabeslut, säger Roger Larsson.

Roger Larsson anser att Finnskogahemmets framtid ska avgöras i kommunfullmäktige.

– Med manifestationen hoppas vi att det tar ett stopp och man accepterar att vi tar upp det i fullmäktige, där man kan väga in flera aspekter i ett beslut, säger Roger Larsson.

Förra veckan fick Birgitta Halvarsson telefonsamtal om att hennes 93-åriga svärmor Sigrid ska flyttas från Finnskogahemmet till Linden i Torsby–den här veckan.
Förra veckan fick Birgitta Halvarsson telefonsamtal om att hennes 93-åriga svärmor Sigrid ska flyttas från Finnskogahemmet till Linden i Torsby–den här veckan. Foto: Morgan Bäckvall

Kyrkoherden och före detta kommunalrådet Birgitta Halvarsson har sin 93-åriga svärmor Sigrid på Finnskogahemmet, men inte så länge till.

– När vi fick telefon förra veckan då sa de att Finnskogahemmet ska tömmas den här veckan. Vi fick en plats till vår anhöriga. Jag är väldigt kritisk till att man flyttar de äldre just nu i coronatider. Här trivs Sigrid, för här vet hon var hon är. Hon är från Bograngen, säger Birgitta Halvarsson och tillägger:

– Hon ska flytta den här veckan. Hon har fått ett rum på Linden i Torsby. På grund av coronan får jag inte delta i flytten.

Roger Larsson (KD), Eva Forsgren (KD), Hanni Andersson (V), Gunilla Boquist (V) och Roland Jonsson (obunden), numera representerande det nya Nordvärmlands kommunparti.
Roger Larsson (KD), Eva Forsgren (KD), Hanni Andersson (V), Gunilla Boquist (V) och Roland Jonsson (obunden), numera representerande det nya Nordvärmlands kommunparti. Foto: Morgan Bäckvall

Uppslutningen var god vid Finnskogahemmet med ett 50-tal personer närvarande, som hade trotsat regnet.

Manifestation för Finnskogahemmet

Artikeltaggar

FinnskogahemmetNyheterPolitikTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.