Konkurserna ökar kraftigt i Värmland

Näringsliv | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Många branscher har det tufft, inte minst handeln. Bilden tagen på butiken Georg Sörman i Stockholm
Foto: Jessica Gow/TT
Coronapandemin sätter tydliga spår i konkursstatistiken. I Värmland har antalet konkurser ökat med 39 procent sedan årsskiftet. Det är betydligt sämre än riksgenomsnittet.

Kreditupplysningsföretaget Syna sammanställer varje månad statistik över bland annat antalet konkurser i Sverige.

Konkurssiffran för maj i år skiljer sig inte så mycket från samma månad förra året, men tittar man på hela första halvåret blir siffrorna dystrare.

61 företag i konkurs

– Ökningen är då 39 procent, vilket indikerar att även näringslivet i Värmland känt av den pågående coronapandemin. Hittills i år har 61 företag i länet gått i konkurs jämfört med 44 förra året, säger Harald Stjerna, partner på Syna i ett pressmeddelande.

I Sverige som helhet ökade antalet konkurser i maj med 12 procent. Totalt gick 669 företag i konkurs jämfört med 598 företag i maj förra året.

Restaurangnäringen har det fortsatt kämpigt liksom besöksnäringen i stort.

– Andra branscher som har det tufft är byggbranschen och den specialiserade detaljhandeln, fortsätter Harald Stjerna.

21-procentig ökning

På riksnivå har antalet konkurser första halvåret ökat med 21 procent och närmare 3 200 företag har gått i konkurs, varav ett stort antal i mars och april.

Av statistiken att döma är det i första hand de mindre och medelstora företagen som har det mest bekymmersamt.

– Det är en utveckling som blivit än mer tydlig under maj. Förklaringen är att man ofta har mindre buffertar och är mer känslig för tapp, om man exempelvis är underleverantör till ett större företag som drar ner på sin produktion.

Utvecklingen framöver är svårbedömd, menar Harald Stjerna.

– Klingar epidemin av under sommaren och ekonomin, både i Sverige och i andra länder som vi är beroende av för vår export, tar fart igen finns det anledning att vara mer optimistisk. En andra våg av coronasmitta och därmed ökade restriktioner skulle däremot få motsatt effekt.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.