Hallengren pandemiraket i medierna

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren (S) har hamnat mitt i pandemins medieflöde.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Pandemin har förändrat nyhetsflödet – vilket märks på hur omskrivna svenska ministrar är. Socialminister Lena Hallengren är vårens medieraket, medan flera andra hamnat i medieskugga.

Sveriges ministrar syns ofta i medierna, och för några har det blivit många fler gånger än vanligt under den här våren jämfört med våren i fjol.

Från den 1 mars till den 31 maj i år har statsminister Stefan Löfven (S) dykt upp i svenska redaktionella medier 16 887 gånger, vilket kan jämföras med motsvarande period förra året, som landade på 14 482 gånger. De visar en mätning av medieanalysföretaget Retriever.

Men statsministern är som känt långt ifrån ensam att ta ordentligt med plats.

På andra plats bland på listan av ministrarnas medieutrymme kommer socialminister Lena Hallengren (S). Hon har varit med i 10 233 inslag eller artiklar under våren. Det är ett rejält lyft sedan förra året, då hon syntes i medierna 1 802 gånger under samma period. Hon hamnade då på en elfteplats.

Hallengren knyckte årets andraplats av förra årets tvåa, finansminister Magdalena Andersson (S). I år kom Andersson på tredje plats och kom upp i 9 731 inslag eller artiklar. Förra året landade det på 4 572 gånger.

Desto mer medieskugga är det över EU-minister Hans Dahlgren (S), biståndsminister Peter Eriksson (MP), och civilminister Lena Micko (S), som hamnar i mätningens botten. Den sistnämnda förekom under perioden endast i 224 inslag eller artiklar.

Åsa Johansson/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.