Dags för nystart i Jerusalem

Debatt
PUBLICERAD:
Utrikesminister Ann Linde (S) är fortfarande relativt ny på jobbet. Det finns hopp om en förändring. Linde har själv sagt att hon vill göra allt för att förbättra relationerna med Israel, skriver Mars Fält.
Foto: Privat
Nya aktörer borde kunna bortse från de tidigare låsningarna och återskapa de normala relationer mellan Stockholm och Jerusalem som borde vara självklara, skriver Mars Fält.

Just nu borde det finnas bättre förutsättningar för en nystart av relationerna mellan Sverige och Israel än på mycket länge. Alltför länge har det politiska läget varit mer än ansträngt mellan Stockholm och Mellanösterns enda demokrati. Samtidigt har de ekonomiska kontakterna, den svenska turismen i Israel och det mellanmänskliga utbytet slagit nya rekord varje år. Många svenskar har varit i Israel, inte minst i den bubblande metropolen Tel Aviv, men få svenska ministrar har besökt sina kollegor i Jerusalem. Så borde det inte behöva vara.

Utrikesminister Ann Linde (S) är fortfarande relativt ny på jobbet. Det finns hopp om en förändring. Linde har själv sagt att hon vill göra allt för att förbättra relationerna med Israel. Erik Ullenhag är nyutnämnd som ambassadör i Israel. Efter sin tidigare verksamhet på samma post i Jordanien borde han inte behöva en särskilt lång startsträcka innan saker kan börja hända på allvar.

I Jerusalem godkände Knesset, Israels parlament, nyligen den nya samlingsregeringen. Den förenar de tidigare huvudmotståndarna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz. De ska dela på premiärministerposten – vaktombytet sker om 18 månader. Den nya regeringen är en högercenterregering där allt från religiösa partier till representanter från det gamla Arbetarpartiet ingår. Den långa låsningen av israelisk politik är borta. Det finns återigen en regering som kan fatta beslut på sedvanligt sätt.

I normala fall borde inte diplomatiska relationer vara kopplade till färgen på respektive lands regering men mot bakgrund av vad som varit vore det olyckligt att inte se det nya läget som en möjlighet. Nya aktörer borde kunna bortse från de tidigare låsningarna och återskapa de normala relationer mellan Stockholm och Jerusalem som borde vara självklara.

Det är inte detsamma som att vi plötsligt skulle bli överens i alla frågor men det är en början. En helt nödvändig början. Endast så kan vi spela en roll i regionen och ge det positiva bidrag till fredsprocessen som vi alla vill ge. Det är dags nu.

Mars Fält

Vice ordförande, Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.