Hoppa till huvudinnehållet

Lena Cronqvists stora sorg fyller konsthall i höst

Publicerad:
Lena Cronqvist ställer just nu ut på Waldemarsudde i Stockholm. I höst ska hon också delta i en utställning på Bonniers konsthall.
Lena Cronqvist ställer just nu ut på Waldemarsudde i Stockholm. I höst ska hon också delta i en utställning på Bonniers konsthall. Foto: Pontus Lundahl/TT

Värmlandsbördiga Lena Cronqvist kommer att delta i en utställning på Bonniers konsthall till hösten. Hon är en av konstnärerna som ställer ut på temat sorg och sorgearbete.

Utställningen planerades långt innan covid-19 epidemin, poängterar konsthallen i ett pressmeddelande.

Men visst är det en händelse som ser ut som en tanke i en tid av sjukdom, oro och många dödsfall. Pandemins intåg har också förändrat utgångspunkten för utställningen, berättas i pressreleasen.

Konst som stöd

"Från början ville den beröra vår relation till porträtt och objekt som blir kvar från människor som lämnat oss, och hur efterlevande kan använda dessa som verktyg i sitt sorgearbete. Men frågan om sorg fick ny aktualitet när döden — med antal avlidna i tusental — blev en vardaglig företeelse och världen började följa kurvor av liv som tagit slut. Vi ser nu utställningen som en plats i vilken vi tillsammans kan tala om sorg. För om vi genom konsten kan identifiera oss med någon annans sorgearbete, kanske vi lättare kan föreställa oss att andra kan identifiera sig med vårt. Vi blir då mindre ensamma i sorgen".

Hanterade sorgen

I pressutskicket citeras också vad Lena Cronqvist tidigare sagt om målningarna hon gjorde efter förlusten av sin livskamrat:

– Säkert har det hjälpt mig mycket att jag är konstnär när det gäller att hantera sorgen. Om inte annat så kan man ju smita ifrån den, in i arbetet. Lite så var det nog när jag satt där för mig själv, och målade och målade.

Utställningen på Bonnier konsthall pågår 2 september-1 november.

Medverkande konstnärer är Nadine Byrne, Alejandro Cesarco, Lena Cronqvist, Jonas Dahlberg, Berit Lindfeldt och Jennifer Loeber. Alla har de mist någon och använt konsten i sitt sorgearbete.

Lena Cronqvist har just nu en stor utställning på Waldemarsudde i Stockholm. Den pågår till den 25 oktober.

Artikeltaggar

BonniersKonstKonstnärLena CronqvistNöje/KulturStockholmUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.