Hoppa till huvudinnehållet

Turistnäringen välkomnar att reserestriktionerna hävs

Publicerad:
Anders Pertun vd Selma Spa
Anders Pertun vd Selma Spa Foto: Åsa Eneljung

Beskedet att svenskar nu tillåts att resa i hela landet från och med den 13 juni välkomnas av den värmländska turismnäringen.

– Det är ju så klart ett väldigt positivt och efterlängtat besked, säger Mia Landin, vd Visit Värmland.

Det var i torsdags som statsminister Stefan Löfven meddelade att man får resa i hela Sverige från och med den 13 juni om man är symptomfri.

– Det har varit en stentuff vår. Det här kan väl bidra till att sommaren blir något bättre än vad vi tänkte för en månad sedan. Men sedan har ju Värmland haft förmånen att vara en destination för internationella gäster. Det kanske vi inte kan kompensera för med enbart svenska besökare, säger Mia Landin.

Mia Landin, vd Visit Värmland
Mia Landin, vd Visit Värmland Foto: Tommy Andersson

Har alla turistföretagare klarat sig? Eller är det en del som fått stänga igen verksamheten?

– En del har haft stängt eller inte öppnat upp lika tidigt. Men det är otroligt få konkurser fram till idag som är rent besöksnäringsrelaterade. Alla har varit fantastiska på att ställa om. Man har använt sig av korttidspermitteringar och inte heller anställt sommarpersonal. Men det har ändå varit supertufft för alla, säger hon.

Minskad beläggning

Enligt färsk statistik från Tillväxtverket tappade de svenska hotellen 80 procent av sina intäkter i april jämfört med förra året.

Anders Pertun är vd för Selma Spa i Sunne och även han har märkt av ett kraftigt intäktstapp i coronakrisens spår.

– I april hade vi bara 15 procents beläggning på hotellet och i maj 12, 5 procent. Normal beläggning brukar vara 70 procent, säger han.

Sedan två veckor tillbaka har Selma Spa fått anpassa sina öppettider.

– Vi erbjuder boende och mat bara från torsdag till söndag. Det blir för dyrt att ha bemannat alla dagar. All personal är korttidspermitterad. 15 har vi dessutom fått varsla om uppsägning.

Bokningen och träningsklubben har dock öppet alla dagar i veckan.

Från den 2 juli kommer Selma Spa att ha öppet som vanligt igen.

– Då räknat vi med att vi ska dra ner på korttidspermitteringen.

"Äntligen"

Anders Pertun välkomnar att reserestriktionerna inom Sverige hävs.

– Det var ett "Äntligen" när vi satt och tittade på presskonferensen. Det var det vi ville höra. Det här är ju viktigt för hela näringen . Vi är ju nere på knäna allihop.

Sedan beskedet från Löfven kom har det redan kommit in fler bokningar än innan.

Att fler semestrar i Sverige i år innebär en stor fördel för hotellet.

– Det kan vara en uppsida för oss eftersom vi har produkter kopplade till vistelse utomhus. Redan innan coronan kom har vi jobbat jättemycket med aktiviteter utomhus, bland annat skogsbad, skogsfloating och vandring.

Andningsskydd

Selma spa har höjt sina säkerhetsrutiner till följd av coronan.

– Till exempel erbjuder vi andningsskydd till våra gäster och personal vid behandlingar om man vill det. I poolrummet både inne och ute och i bastun begränsar vi antalet människor som kan visas där samtidigt.

De som ändå har besökt Selma Spa under coronatider har enligt Anders Pertun varit nöjda.

– Jag tror aldrig under mina 11 år att vi haft så nöjda gäster. Vi gör en nöjd gäst-mätning när de ska resa hem. De som varit här tycker det är en oas och att vi tar säkerheten på allvar. Det känns ändå att det finns ett hopp, säger han.

Artikeltaggar

Anders PertunArbeteMia LandinSelma spaSunneTurismVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.