Hoppa till huvudinnehållet

Personalen på Kronogården: "Fruktansvärt att få det här på sig"

Publicerad:
Personal på Kronogården berättar om hur de har upplevt sin arbetssituation och de senaste dagarna i media.
Personal på Kronogården berättar om hur de har upplevt sin arbetssituation och de senaste dagarna i media. Foto: Lisa Olaison

Undersköterskorna på Värmlands just nu mest utskällda arbetsplats, Kronogården i Karlstad, är ledsna och frustrerade. De menar att de får ta all kritik men att ansvaret egentligen är fördelat på flera yrkesgrupper och ledningen.

– Alla ska inte halshuggas för att det inte funkar med vissa, säger en av dem.

Trygghetsboendet på Kronoparken har varit i medias fokus den senaste veckan efter att allvarliga brister i vården av de gamla uppdagats. NWT fick träffa fem i personalen, som dock vill vara anonyma i tidningen. De är märkbart tagna av situationen. De säger att de känner sig kränkta av hur chefer och andra har uttalat sig om boendet. Det finns inget i medias rapportering som är direkt osant menar de, men bilden har blivit ensidig.

– När man vet hur man själv jobbar, och man vet hur ens kollegor jobbar, då är det fruktansvärt att få det här på sig.

Undersköterskan: "Det var längesedan vi fick ge våra åldringar den vård som de förtjänar"

Bristande stöd och förståelse från cheferna är en orsak till problemen, menar undersköterskorna.

– Vi har haft så många chefer. Vi byter chefer och sköterskor som andra byter sängkläder.

– Det var mycket mer strukturerat förr. Sköterskan och chefen var mer bestämd på hur saker och ting skulle skötas, och man fick rätta sig efter det.

En av bristerna som upptäckts på boendet är att de äldre inte har blivit vända tillräckligt ofta vilket har orsakat trycksår.

– Våra är inte dementa, de är ju somatiskt sjuka, och är oftast helt klara i huvudet. Ligger de bra kan de neka till att bli vända, men då har vi gjort misstaget att inte notera det, utan då har det blivit en lucka på den här listan och sen har det blivit sår på det. De boende har inte velat bli vända, och när det har blivit konsekvenser av det, så får vi så klart skulden för att vi har gått emot principerna för att vara dem till lags.

Har efterlyst hjälpmedel

En annan brist som påtalats är att personalen har missat att signera åtgärder. Här menar undersköterskorna att ledningen kunde ha stöttat personalen med moderna verktyg. Med en app i mobilen skulle det vara lättare att hantera signeringen.

– Det finns kommuner som är mindre än Karlstad som har haft det länge, det är pinsamt att Karlstad är så efter med det.

Samtidigt har det funkat på andra boenden?

– Det är många där det inte funkar också men där det inte uppdagats än. Vikarierna som är på alla boenden berättar ju att det är inte bara vi. Det har bara inte kommit upp till ytan.

Nu ska det bli en extern granskning, hur ser ni på det?

– Jag hoppas att de kollar upp allt, chefer, sköterskor, hela kittet. Alla har en del i det.

Äldreomsorgen i dag är en helt annan än den som de här kvinnorna jobbade i för 10-20 år sedan. Mindre bemanning, sämre scheman och mer vårdkrävande äldre har lett till utbränd personal, vilket i sin tur leder till fler vikarier, som det tar tid och kraft att lära upp - och så förstärks problemen hela tiden.

Nu är flera i personalen sjukskrivna efter det som har hänt. En kvinna som har varit i yrket i cirka 40 år säger att hon känner sig orättvist behandlad.

– Det är kränkande, ett sorgearbete. Ska man bli människa igen? Vem ska tro på en?

Onödig brådska

Undersköterskorna menar att det var en onödig panikåtgärd att besluta om förtida stängning. Nu ska de äldre flytta till nya boenden mitt under coronapandemin och utan sina anhöriga vid sin sida.

– Kunde de inte se över hur man kan lösa det här på bästa sätt tiden som är kvar?

Med bättre arbets- och ansvarsfördelning och tydligare struktur hade man klarat det här utan att stänga i förtid, menar de. Man var på rätt väg, genom att någon i personalen hade fått uttalat ansvar för ett visst område.

– Man skulle ha fortsatt på den vägen. Det hade säkert kunnat bli hur bra som helt fram tills vi ändå skulle flytta i vår.

Brister på trygghetsboende - de boende får flyttaRapporten avslöjar: Därför fick Kronogården stängaVerksamhetschefen: "Vi behöver granska oss själva"Yasmins pappa fick benet amputerat: "Vanvård"Verksamhetschefen: "Det är inte ett enskilt fel utan en helhet"Ansvariga politiker om KronogårdsskandalenKronogården: Extern granskning tillsätts efter vårdskandalenVesnas mamma höll på att dö: "Läkaren ville inte skicka henne till sjukhuset"

Artikeltaggar

KronogårdsskandalenKronoparkenTrygghetsboendeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.