Hoppa till huvudinnehållet

Tomas Eneroth (S) öppnar för en utbyggnad av E18

Publicerad:
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) menar att Region Värmland kan vara med och medfinansiera en utbyggnad av E18 Valnäs-Töcksfors så att man kan börja bygga mitträcken.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) menar att Region Värmland kan vara med och medfinansiera en utbyggnad av E18 Valnäs-Töcksfors så att man kan börja bygga mitträcken. Foto: Thommy Tengborg/TT

Åren går och fortfarande är de åtta milen av E18 mellan Valnäs och Töcksfors bara en landsväg utan varken mitträcken eller omkörningsfiler.

– En medfinansiering från regionen skulle kunna leda till en vägombyggnad, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

För två år sedan presenterade regeringen den nya nationella infrastrukturplanen som gäller fram till 2029. Det innebär satsningar på 700 miljarder kronor.

– Det är 100 miljarder mer än den senaste planen och när det gäller vägsidan satsar vi både på de stora vägarna och gör även större investering på de mindre på landsbygden.

– Det finns mycket kvar att förbättra när det gäller trafiksäkerheten för att nå nollvisionen och där är satsning på mer mitträcken en viktig punkt. Där gör vi den största investeringen någonsin och den omfattar nu även länsvägar, säger Tomas Eneroth till NWT.

Inga investeringar

Men faktum kvarstår. Än så länge har inte E18 väster om Valnäs fått några pengar till en utbyggnad.

– Det görs alltid tuffa prioriteringar både inom, mellan regionerna och nationellt kring vilka projekt som ska få pengar. Det gjordes här om året en bristananalys för kommunikationerna mellan Stockholm och Oslo och den är viktig i våra kommande prioriteringar, säger Tomas Eneroth.

– Jag kommer att lyssna till vilka investeringar som man vill prioritera i Värmland, exempelvis satsningar på de tre flygplatserna, vägar och järnvägar.

Vill göra förbättringar

Vart fjärde år brukar det ske en uppdatering av den nationella planen. Förhoppningen är då från värmländskt politiskt håll att avsnittet Valnäs-Töcksfors kommer in i planen. Det var nära senast.

Då hade det krävts en ytterligare tioprocentig regeringssatsning på planen, men den uteblev.

– Vi håller på med beredningsarbetet inför uppdateringen. Sedan får vi se vad som händer. Vi behöver förbättra kommunikationerna i Värmland, öka trafiksäkerheten, möjligheten till pendling och till hållbara transporter.

I Västra Götaland byggs E20 nu ut tack vare en medfinansiering från regionen, kommunerna och kommunförbunden. Skulle en sådan lösning vara möjlig även i Värmland?

– Vi öppnar upp för mer medfinansiering i den nya nationella planen. När det gäller den här delen i västra Värmland skulle Region Värmland kunna använda en del av pengarna i länsplanen och trafiksäkerhetsmedel för att medfinansiera mitträcken och mittbarriärer. Det har gjorts på andra håll i landet.

Var för sker inte mer samordning över gränserna när det gäller infrastruktur? Norrmännen har satsat miljarder på sin del av E18 från Oslo till gränsen, medan det här finns åtta mil vanlig landsväg.

– Vi för ständiga diskussioner om en bättre samordning mellan de nordiska länderna. Vi behöver tillsammans hitta mer gemensam planering. Norge har exempelvis brister i sitt järnvägsnät som påverka våra transporter dit, säger Tomas Eneroth.

Trafikverkets regionchef Jörgen Einarsson håller med om att E18 mellan Valnäs och Töcksfors inte har den standard som sträckan borde ha.

Jörgen Einarsson är regionchef för Trafikverkets västra region. Han konstaterar att E18 mellan Valnäs och Töcksfors bör mötessepareras.
Jörgen Einarsson är regionchef för Trafikverkets västra region. Han konstaterar att E18 mellan Valnäs och Töcksfors bör mötessepareras.

– Nej, den har ett antal brister. Bland annat bör den mötessepareras. Det som har gjort att den ännu inte är det handlar om brist på pengar.

– Och att den hela tiden konkurrerar med andra nationella projekt och då har de ansetts viktigare att genomföra.

– Den samhällsekonomiska vinsten och hur mycket trafik som det är på sträckan är starkt styrande, där man väljer en utbyggnad där den gör störst nytta och där har andra vägar mer trafik än den här delen av E18, säger Jörgen Einarsson.

Men borde man inte även titta på hur viktig den här vägen är. E18 är huvudvägen mellan Stockholm och Oslo, de två städer i Europa som växer snabbast?

– Vi prioriterar inte hela stråk, utan ser i stället på enskilda sträckor och nyttorna av att bygga om dessa. Det är så vi jobbar.

Hur påverkar det att det är mycket tung trafik och många olyckor mellan Valnäs och Töcksfors?

– Det har förstås betydelse, men dödstalen minskar totalt sett i vägnätet. Samtidigt är vi förstås inte nöjda med dagens statistik och hoppas få denna sträcka prövad i den nationella infrastrukturplanen när den revideras om något år.

– Det var ju nära att den kom med senast. Det finns ju verkligen ett behov att bygga ut de här åtta milen Europaväg.

Det finns många som är rädda för de sidovajerräcken som finns på den här sträckan. De gör att man blir fast och inte kan köra ner i diket om man skulle tvingas till det. Hur ser det på det?

– Vi har bedömt det så att det är viktigare att skydda mot avkörningar in i träd eller i berg. Det är därför räckena har satts upp, men jag vet att en del upplever det som otryggt.

Läs mer:

Stina Höök (M): "E18:s standard är alldeles för dålig"Lars var centimetrar från att bli krossadE20 fick inte heller några pengar - byggs ut efter medfinansiering

Artikeltaggar

Jörgen EinarssonNyheterOsloRegion VärmlandStockholmTöcksforsTomas EnerothTrafikVägarValnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.