Hoppa till huvudinnehållet

Skogen och stillheten lockar i Långserud

Publicerad:
Thomas Peterson startade Naturbyn för 20 år sedan. Husbåten som ligger för ankar på sjön Eldan är senaste tillskottet.
Thomas Peterson startade Naturbyn för 20 år sedan. Husbåten som ligger för ankar på sjön Eldan är senaste tillskottet. Foto: Sofie Borg

Naturbyn i Långserud ligger inte långt från E18, men det märks inte när man kommer in på området. Tystnaden är påtaglig och träden står så tätt att det mörknar, trots den skarpa majsolen. Brinnande facklor markerar grindöppningen och det luktar rök från elden i samlingskojan där kaffepannan står på värmning.

– Det har blivit en annan sorts besökare sedan jag startade. Förut var det mycket event, kickoffer sådana saker, men nu är det många som är intresserade av ekologiskt och hållbart som kommer, säger Thomas Peterson.

Han startade Naturbyn för 20 år sedan. Och han har byggt allt i princip för hand.

– Jag ville göra något som jag själv skulle vilja besöka. Men de trodde väl inte att jag var klok när jag började, säger han.

– Jag hade ingen riktig ritning när jag började, jag hade bara en bild av hur det skulle vara, enkelt och runt elden.

Dubbelsäng och vedkamin högt, högt uppe i ett träd. Men det är vacker utsikt från altanen.
Dubbelsäng och vedkamin högt, högt uppe i ett träd. Men det är vacker utsikt från altanen. Foto: Sofie Borg

Och konceptet tog sig. Under åren har Naturbyn vuxit sakta och stadigt och är i dag något av en institution i Värmland.

På sjön Eldan ligger husbåten där man kan hyra in sig, komplett med utedass och förtöjningsplats för kanoten som krävs för att ta sig ut.

– Folk kan reda sig själva, det finns vedspis och dunkar för vatten, säger Thomas Peterson.

Det är tanken med Naturbyn, folk kan klara sig med små medel. Ett stort utomhuskök ligger mitt på området med köksutrustning för varje stuga, kylförvaring och en imponerande stor, murad vedugn. Torrdass och en dusch med handpump tar hand om de sanitära behoven och en kallkälla bistår med färskt dricksvatten.

I de två stugorna som ligger högt - väldigt högt - upp i träden är dubbelsängarna bäddade och det står färska blommor på borden. Från den lilla verandan, möblerad med enkla trästolar och bord, har man fantastisk utsikt över sjön.

– Jag har försökt hitta på aktiviteter för folk när de är här, men de vill mest bara vara. De flesta som kommer är par mellan 25 och 60 och dom bara njuter i princip. De står och lagar mat, det brukar vara väldigt trevligt på helgerna när de lagar mat gemensamt.

I stora samlingshuset brinner brasan och kaffepannan är på värmning.
I stora samlingshuset brinner brasan och kaffepannan är på värmning. Foto: Sofie Borg

Det blir inte trångt i Naturbyn. Det finns tre fyrbäddsstugor som står stadigt på marken, två stugor uppe i träden och så husbåten. Det finns också en stor kåta med plats för större sällskap, men den är aldrig bokad om privatpersoner har bokat in sig i den andra stugorna.

– Kommer man hit för att få lugn och ro så ska man inte behöva ha en massa folk där, säger Thomas Peterson.

– Och jag har hållit på med det här i 20 år, förr hade jag mycket svensexor och sånt, men nu orkar jag inte riktigt med lika mycket, säger han och skrattar.

Bondgården som blev stugcampingLyx och flärd vid Vänerkanten

Artikeltaggar

LångserudSommarStugbyThomas PetersonTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.