Musikalpärla ska lyfta operan ur coronamörkret

Publicerad:
Wermland Opera repeterar nu "Jag älskar dig, du är perfekt, men...". Christer Nerfont och Oscar Roslund har just börjat ta sig an sina roller i musikalen som ska ha premiär i mitten av januari. Foto: Helena Karlsson

Operahuset är stängt och vårsäsongen avbröts mitt i en succé, men allt är inte mörkt på Wermlandsoperan.

I Spinneriet, på Älvgatan, har repetitionerna inletts för en ny musikalsatsning och i dagarna samlades operaorkestern för sin första gemensamma övning på en och en halv månad. Framtidstron må vara skör, men den lever – i skuggan av corona.

Wermlandsoperan är just nu en arbetsplats där många olika stämningslägen pågår samtidigt.

Det blir tydligt när NWT tar rygg på värmländska riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S), som kommit för att orientera sig om läget. Det är onsdag och när han möter marknadschefen Pernilla Bergland Eduard hoppas båda att detta ska vara dagen när Folkhälsomyndigheten lättar på restriktionerna för folksamlingar.

Det var den nuvarande 50-regeln som satte tvärstopp för såväl succémusikalen Måndag hela veckan som en lång rad konserter.

"Så absurt"

– Det var så absurt när vi bara hade spelat 12 föreställningar av det vi jobbat stenhårt med. Det var en av de mest strävsamma repperioder av alla år vi jobbat. Det var som en pjäs på scenen och en bakom - det blev så rumphugget när vi inte fick fortsätta, särskilt när det gick så bra, och vi inte fick dela det med publiken, säger Cecilie Nerfont Thorgersen, en av de fast anställda artisterna på operan.

Lars Mejern Larsson (S) besökte Wermlandsoperan och fick träffa personal och ledning. Christer och Cecilie Nerfont (längst till vänster) berättade om sina tankar kring läget.
Lars Mejern Larsson (S) besökte Wermlandsoperan och fick träffa personal och ledning. Christer och Cecilie Nerfont (längst till vänster) berättade om sina tankar kring läget. Foto: Helena Karlsson

– Det var många unga i ensemblen också. För många var det första gigget och så bara – fffff... Den besvikelsen var ju total, säger Christer Nerfont, som spelade huvudrollen i musikalen.

Svårt ladda om

Nu har ett försiktigt höstprogram lanserats.

Hur är det att ladda om?

– Det var skitjobbigt faktiskt, säger Christer Nerfont.

– Nu repeterar vi något som har premiär i januari - februari. Vi pluggar in det här och sen ska det eventuellt hända massa grejer under hösten. Allt det här eventuella är svårt att förhålla sig till, säger Cecilie Nerfont Thorgersen.

– Allt är så eventuellt, möjligtvis, kanske... fyller Christer Nerfont i.

Mental uppförsbacke

Markus Virta som ska regissera musikalen de nu förbereder, talar om en mental uppförsbacke:

– Dels för att det är premiär i januari och vi repar nu, dels med det antiklimax som varit. Det är fortfarande svårt att komma igång ibland därför att målet är så långt bort, säger han.

– Och man är oförlöst i den förra processen. Man har liksom inte fått göra bokslut. Så tror jag många har upplevt det, som idrottsmän och -kvinnor som inte fått avsluta sina seriespel, man bryter mitt i och väljer att inte utse någon vinnare, säger Christer Nerfont.

– Å andra sidan är det väldigt skönt att vi får vara igång. Att vi får jobba, att vi kan jobba, och att vi hittat det här formatet - en liten pjäs som det gick att göra, säger Cecilie.

De påminner om att arbetslösheten i branschen var stor redan innan corona och att många frilansare har en ytterst osäker situation.

Billig i drift

Den nya musikalsatsningen är också vald med pandemin i åtanke. Markus Virta berättar att man ville ha en mindre uppsättning, för att den inte ska vara för dyr och i värsta fall kunna spelas även för en publik på bara 50.

Markus Virta regisserar nysatsningen, som görs i en mycket speciell tid.
Markus Virta regisserar nysatsningen, som görs i en mycket speciell tid. Foto: Helena Karlsson

Tanken med valet av "Jag älskar dig, du är perfekt, men..." var också att förmedla något som verkligen behövs nu: glädje.

– Vi ville ha något som kanske inte är det tyngsta just nu, utan något som värmer oss istället. Det här är något så ovanligt som en musikalrevy, med den röda tråden relationer. Det är en hyllning och en drift med tvåsamheten. Den är väldigt varm och charmig. Jag tror att den kommer att träffa ganska rätt i januari!

Ögat på mobilen

När repetitionerna drar igång står det snart klart att det här kommer att bli riktigt, riktigt roligt.

Pernilla Bergland Eduard ler, men följer också - mycket diskret - Tegnells presskonferens på mobilen. Inget sagt ännu om några lättnader...

– Det kanske kommer senare, säger Mejern tröstande vid det efterföljandet fikat.

Han ringer ett samtal till en kontakt i regeringskansliet eller riksdagen, men nej, de har inget hört heller.

Onsdagen blev helt enkelt inte den dagen. Det blir till att vänta vidare. Mycket står på spel, konstnärligt och ekonomiskt.

Förlorade 3 miljoner

– Vi har förlorat tre miljoner än så länge och vi försöker spara ihop det, säger Pernilla Bergland Eduard.

Satsningen på en helt ny opera i höst har skjutits på framtiden och den alternativa repertoar som presenterats innehåller mindre uppsättningar. Också gemensam scenografi för flera uppsättningar ska hålla kostnaderna nere.

Också det försiktigare höstprogrammet är dock avhängigt av beskeden från Folkhälsomyndigheten. Blir maxgränsen på 50 personer kvar, ställs det mesta på ända – igen.

– Blir det 500 igen skulle vi kunna ha publik som vanligt egentligen, men är det fortfarande coronaavstånd som gäller fortfarande kan vi bara sälja var tredje biljett ändå, säger Pernilla.

Och, påpekar hon, det finns fortfarande olika bud om hur de där 50 ska räknas. Räknar man även in ensemblen eller bara publiken? Mejern tar på sig uppdraget att ta reda på det.

Äntligen samlade igen. Orkestern sitter glesare än normalt, men de får äntligen spela ihop.
Äntligen samlade igen. Orkestern sitter glesare än normalt, men de får äntligen spela ihop. Foto: Helena Karlsson

Det är en viktig fråga - bara orkestern består av 34 personer. De övar i ett rum intill på en Haydn-symfoni. Det är bara andra gången de samlas allihop efter 1,5 månaders uppehåll. De har övat var och en på sitt håll och i mindre grupper, nu sitter de utspridda så glest det bara går.

– Vi gör ett nytt program varje dag den här veckan. Det går inte att sitta och vänta på att det ska bli som förr. Det kommer det ju inte att bli, säger chefsdirigenten Johannes Gustavsson.

Han märker av en uppdämd spelglädje nu.

Chefsdirigenten Johannes Gustavsson håller orkestern igång. Men till sin andra orkester, i Uleåborg i Finland, har han inte kunnat resa alls och där blev musikerna dessutom permitterade.
Chefsdirigenten Johannes Gustavsson håller orkestern igång. Men till sin andra orkester, i Uleåborg i Finland, har han inte kunnat resa alls och där blev musikerna dessutom permitterade. Foto: Helena Karlsson

– Kicken av att spela musik är lite beroendeframkallande. När en varit borta länge finns det jättemycket energi i det, bara att få spela. Jag tror alla varit igenom något slags sorgeprocess i det här.

Han är övertygad om att också publiken längtar efter att åter få samlas och njuta av musik.

– Jag tror att människor har ett behov av det ganska mycket. Det gäller bara att hitta rätt form för det.

Mejern håller med.

– Den regionala kulturen har fått en jättesmäll, men samtidigt är kulturen en av de saker som ska hjälpa oss att ta oss ur det här eländet.

Pernilla Eduard, marknadschef på Wermland Opera och Lars Mejern Larsson (S) möttes bakom kulisserna. Förutom riksdagsledamot är Mejern också ledamot i riksdagens kulturutskott.
Pernilla Eduard, marknadschef på Wermland Opera och Lars Mejern Larsson (S) möttes bakom kulisserna. Förutom riksdagsledamot är Mejern också ledamot i riksdagens kulturutskott. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Cecilie NerfontChrister NerfontCoronavirusetJohannes GustavssonKarlstadLars Mejern LarssonMusikMusikalerNöje/KulturOperaOrkestrarPernilla Bergland EduardSpinnerietTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare