Göthe: Min statsminister är till för alla

Signerat
PUBLICERAD:
Visst är sommaren i Värmland alltid härlig, så ta vara på den på hemmaplan även om traditionella kulturarrangemang ställts in. Hembygdsföreningarna går på knäna eftersom intäkterna försvinner. Men naturens skönhet och rikedom finns där som alltid, skriver Kjell Göthe.
Foto: Erika Bergkvist
Om jag skall kunna respektera ”min statsminister” så kräver jag av honom att han har förmågan att lyssna och ta till sig budskap utan att bli arrogant, inte använda sig av tjuvgrepp eller komma med förvrängda påståenden om vad de andra står för, skriver Kjell Göthe.

Det är förstås så att sommaren år 2020 blir mycket speciell detta coronaår, som slår så hårt mot oss med många döda och svårt sjuka och alla restriktioner. Förutom näringslivets kris ställs runt om i Värmland kulturarrangemang in och hembygdsföreningarna går på knäna. Detta drabbar också kommunerna, eftersom det i sin tur slår hårt mot turistnäringen. Men förhoppningsvis vänder det nu när Sverige långsamt måste öppnas igen. Att ta det steget är absolut nödvändigt. Det elakartade viruset blir vi nämligen inte av med, det tar åratal om vi ens någonsin lyckas med det.

Det är förstås viktigt att vi lär av kriser som vi går igenom under våra liv och trots allt är det så att ingen generation före oss har haft sådana möjligheter som vi har. Medicin och vetenskap har aldrig stått så högt som nu, tekniken gör stora framsteg, allt detta och mycket mera gör att vi borde kunna förvalta vårt utgångsläge inför framtiden väl. Men för det krävs förstås ett politiskt ledarskap på alla nivåer. Käbblets och de osunda stridernas tid i riksdagen måste vara förbi.

Inte så att man skall sticka under stol med vad man tycker, eller sina förslag till lösningar, nej tvärtom. Och vi skall självfallet ha en regering som regerar med sina stödpartier, just nu Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, men det har alltid sitt värde att den möter en starkt ifrågasättande opposition som Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och ytterst på vänsterkanten Vänsterpartiet.

Om jag skall kunna respektera ”min statsminister” så kräver jag av honom att han har förmågan att lyssna och ta till sig budskap utan att bli arrogant, inte använda sig av tjuvgrepp eller komma med förvrängda påståenden om vad de andra står för. Han måste också ha fingertoppskänsla för när det verkligen krävs breda lösningar. Dessutom måste han acceptera att alla som valts in i demokratins högborg är där på lika villkor.

I Amerika, som vi historiskt och i nutid har så mycket att tacka för, fanns en tradition att kampen inför presidentvalet kunde gå het, men när väl den nye ledaren var vald slöt man upp bakom honom, han blev ”my president”. Det gäller knappast fortfarande med Trump i Vita Huset. Om fenomenet som sådant skriver krönikören Susanna Birgersson i tidskriften Axess (nr. 3, 2020) mycket tänkvärt:

"Regeringen är regering för hela Sveriges befolkning, och däri ingår också de vars politiska sympatier ligger hos helt andra partier. Men många av dem förstår inte de ofrånkomliga konsekvenserna när man tar varje tillfälle att missförstå, misskreditera och oanständigförklara sina politiska motståndare. Det kräver en självbehärskning som de twittrande och facebookande statsråden saknar..."

På ett mer jordnära plan vill jag påminna om att vår bästa tid är nu, när vi möter den svenska sommaren. Plötsligt grönskar det överallt, blommorna slår ut och naturen ler mot oss. Skomakaren tog förr ledigt mellan hägg och syren för att riktigt få njuta av detta i sitt eget Idyllien. En gång var jag med om att avtacka en platschef i Singapore, där det alltid är fuktigt och varmt året om. Han hade i sjutton långa år gjort en gedigen insats för sitt svenska företag där och skulle nu återvända hem. Jag frågade honom vad han saknat mest, svaret kom utan betänketid: Årstidernas växlingar! Ja, det sitter nog i ryggmärgen på oss nordbor.

En skön sommar önskar krönikören er alla och särskilt våra politiker. Till de sistnämnda med tillägget att de i hängmattan måtte ägna sig åt en stunds självrannsakan och fundera på framtidsförslag för uppdragsgivarnas, det vill säga väljarnas, bästa.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.