Hoppa till huvudinnehållet

Diamantbröllop bakom plexiglas

Publicerad:
Ralph och Ulla Brattsand, 86 respektive 88 år, firade 60-årig bröllopsdag, diamantbröllop.
Ralph och Ulla Brattsand, 86 respektive 88 år, firade 60-årig bröllopsdag, diamantbröllop. Foto: Ingrid Ramberg

Efter 60 års äktenskap pekade allt på att Ralph och Ulla Brattsand inte skulle få fira sitt diamantbröllop ihop. Men tack vare personalen på Regnbågen fick de till slut fira dagen tillsammans trots besöksförbudet – på vardera sida en plexiglasskiva.

När det stod klart för Ralph Brattsands syster att Ralph inte skulle ha möjligheten att fira sitt diamantbröllop tillsammans med sin hustru Ulla Brattsand övertygade hon honom att kontakta Regnbågen, särskilda boendet där Ulla bott sedan mars i år.

– Hon tyckte att vi borde få träffas ute i trädgården så länge vi satt långt ifrån varandra, säger Ralph, som fortfarande bor kvar hemma och har suttit i karantän fram tills nu.

Som väntat kunde man inte göra ett undantag för Ulla, 88 år, och Ralph, 86 år, på grund av besöksförbudet. Kort efter Ralphs telefonsamtal kunde Christina Salminen Hofsten, chef på Regnbågen, dock ordna så att boendet blev först i kommunen med den skräddarsydda plexiglasskärmen som var på gång. En specialbeställd lokalt framtagen lösning som socialförvaltningen hade planerat eftersom just plexiglasbesök möjliggjort besök på andra håll i landet.

– Vi fick skärmen och bordet igår och egentligen kör vi inte igång förrän nästa vecka. Men vi gjorde ett behjärtansvärt undantag för Ralph och Ulla, säger Christina.

Ulla, som är född och uppvuxen i Lesjöfors, och Ralph, född i Kristinehamn och uppvuxen i Karlstad, träffades under studietiden i Uppsala. Cirka fem år efter sitt första möte, den 4 juni 1960 gifte de sig i Rämmens kyrka utanför Filipstad.

– Vi var tvungna att spara pengar först innan vi hade råd att gifta oss, berättar Ralph och skär sig en bit tårta.

Hur känns det att få träffas på det här sättet?

– Det här är helt fantastiskt. Tack så jättemycket, säger Ulla Brattsand och ler tacksamt åt Christina och hennes kollega.

Ralph och dottern Christina har inte kunnat besöka Ulla på äldreboendet Regnbågen på ett tag på grund av coronaviruset, men nu har boendet fått plexiglas och kan anordna besök utomhus.
Ralph och dottern Christina har inte kunnat besöka Ulla på äldreboendet Regnbågen på ett tag på grund av coronaviruset, men nu har boendet fått plexiglas och kan anordna besök utomhus. Foto: Ingrid Ramberg

Har ni något tips för hur man lyckas hålla ihop lika länge som er?

– Man måste visa varandra respekt, säger Ralph och betonar att han också tycker det är viktigt att uppmärksamma och fira viktiga datum så som bröllopsdagar och namnsdagar.

Regnbågen är först i Kristinehamn med plexiglaslösningen och ser fram emot att välkomna anhöriga till sin innergård under sommaren. De som vill träffa sina nära och kära får boka halvtimmespass. Samma möjlighet kommer att erbjudas på alla kommunens särskilda boenden. Mer information finns på kommunens hemsida.

– Det är jättekul att kunna erbjuda det här. Särskilt eftersom vi har haft besöksförbud så länge nu, säger Christina Salminen Hofsten och tillägger att hon misstänker att det kommer vara många som ringer till veckan.

Dottern Christina visar mamma Ulla Brattsand mobilbilder på trädgården.
Dottern Christina visar mamma Ulla Brattsand mobilbilder på trädgården. Foto: Ingrid Ramberg
Christina Salminen Hofsten är chef på Regnbågens särskilda boende.
Christina Salminen Hofsten är chef på Regnbågens särskilda boende. Foto: Ingrid Ramberg

Artikeltaggar

BröllopsdagCoronavirusetFamiljKärlekKristinehamnNyheterSärskilt boende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.