Amerikas problem är inte våra

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Coronasmittade betyder också något!
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Vad har svensk polis med ett misstänkt polismord i Förenta Staterna? Ingenting alls, men det stoppade inte en stor demonstration mot polisvåld i Stockholm i onsdags, och som urartade i en del tumult. Det är sin sak att känna sympati för den dödade svarte mannen George Floyd i Minneapolis, och vilja visa det, men att samla en stor folkmassa på flera tusentals människor mitt under en pandemi är höjden av ansvarslöshet och dåligt omdöme.

Samlingar på mer än 50 personer skall inte förekomma för att minska risken för smittspridning. Det var också därför polisen började upplösa demonstrationen. Men resurserna var fullkomligt otillräckliga, och stämningen blev inte bättre när det började skanderas slagord mot polisen.

Enskilda poliser kände sig trängda, och bilder och klipp visar hur en polis får falla på knäna och hålla upp skyltar. Ett klart olämpligt agerande även om det går att förstå om vederbörande kände sig utsatt. Det sänder dock helt fel signaler om polisens underkastelse inför en mobb.

I Sverige har vi nog av våra egna problem utan att behöva importera amerikanska konfliktlinjer. Att amerikansk polis på sina håll har problem med rötägg och rasism har inget med svensk polis att göra. Ändå försöker vissa aktivister frammana en bild av svensk polis som av samma skrot och korn. Det kan knappast ligga i särskilt mångas intresse att öka problemen och konflikterna

Förenta Staterna har problem med dålig polisutbildning, ett polisfack som ständigt skyddar dåliga element (som till exempel den polis som nu är misstänkt för mord), gängkriminalitet, utanförskapsområden och segregation, och en historia av slaveri och rasism mot svarta. Det går inte att jämföra med oss. En annan sak är att om vi inte gör något åt våra egna utsatta områden så löper vi risken av att vi får ännu värre problem där än vad vi har i dag.

Och varför denna ständiga fixering vid Amerika? Varför sker inga stora demonstrationer mot exempelvis Kina som nu håller på att slå ned det som är kvar av Hongkongs frihet och självständighet?

Och som sagt, vi lever med en pandemi just nu och social distansering är påbjuden. Hur klokt är det då att tusentals personer samlas tätt för att demonstrera och bråka? Kände demonstranterna inget ansvar? Det syntes plakat med texten "I can't breathe" (jag kan inte andas) syftande på det som Floyd sade när en polis satte sig på hans hals. Men i skenet av att coronapatienter får svårt att andas och riskerar att dö av det är det verkligen olämpligt som slagord vid en stor demonstration.

Det är helt i sin ordning att vara kritisk till det som sker på andra sidan Atlanten, men det sker just där och inte här. Och det är helt i sin ordning att protestera mot det, men att göra det med ansvar och i rätt forum. Gator och torg under en pandemi är det inte.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.