Hoppa till huvudinnehållet

Vesnas mamma höll på att dö: "Läkaren ville inte skicka henne till sjukhuset"

Publicerad:
"Den fina ordinarie personalen ska inte ta skulden, för jag tycker att det är någon annan som är ansvarig för att de är underbemannade och inte kan göra bra jobb", säger Vesna Nordmark, vars mamma bor på Kronogården och Vesna är kritisk till den omsorg hennes mamma fått.
"Den fina ordinarie personalen ska inte ta skulden, för jag tycker att det är någon annan som är ansvarig för att de är underbemannade och inte kan göra bra jobb", säger Vesna Nordmark, vars mamma bor på Kronogården och Vesna är kritisk till den omsorg hennes mamma fått. Foto: Lisa Olaison

Svartmögel på toaletten, hånfulla läkare och vård som nästan slutade med döden.

Det är vad Vesna Nordmark upplevt under tiden hennes mamma bott på Kronogården.

– Det har pågått väldigt länge, men chefer har inte lyssnat inte på klagomålen, det gjordes inte mycket av dem.

Häromdagen berättade NWT om Yasmin Berggrens upplevelser av Kronogården. Hennes pappa fick amputera benet efter vad Yasmin beskriver som vanvård.

Efter det har ytterligare vittnesmål om problem på Kronogården kommit in. Bland annat från Vesna Nordmark vars mamma bott på vårdhemmet i fyra år.

– Vi har bråkat med läkarna under lång tid, utan någon riktigt framgång. Min pappa är hos henne hela tiden, utan honom skulle hon inte leva.

Hennes mamma är delvis förlamad efter en stroke, rullstolsburen samt diabetessjuk. Vid ett tillfälle var hon nära att dö, på grund av dåliga läkare enligt Vesna Nordmark.

– Min mamma hade feber i en månad, men det ignorerade läkaren om jag kan säga så. Alla värden visade att hon blev sämre och sämre, men läkaren ville inte skicka henne till sjukhuset. Jag var i kontakt med sköterskan varje dag och sa "nu ringer jag ambulans". Till slut hjälpte hon mig trots att hon inte fick.

Kunde ha dött

På sjukhuset fick man veta att det var i sista stund mamman kom in. Lungorna var fulla med vatten och en dag till utan vård hade hon inte klarat.

– Men det verkade som att läkaren på Kronogården inte ville se det, eftersom man hade fortsatte med samma mediciner.

Läkaren anmäldes till IVO och slutade senare. Därefter kom en ny som inte heller "gjorde sitt jobb", säger Vesna Nordmark.

– Jag bad dem se över mammas diabetesmedicin och vi hade möten med läkare och sjuksköterska, men de nästan hånade min pappa under mötet. Mammas blodsocker åkte berg-och-dalbana och på sjukhuset sa de att hennes insulindos borde sänkas, men det togs inte på allvar på Kronogården. Till slut sa läkaren "du får som du vill", men jag vill inte få som jag vill! Jag vill att de undersöker varför min mamma mår dåligt.

Detta är bara några av de saker Vesna har upplevt under åren. Vidare har mamman vid flera tillfällen fått vänta länge vid larm, på toaletten var det svartmögel vid inflytt.

– Jag vet inte hur mycket klorin vi använde för att hon skulle kunna flytta in. Såna saker är vidriga när det bor känsliga personer där.

Här, på Kronogården på Kronoparken, bor Vesna Nordmarks mamma. Dottern är kritisk till delar av personalen. "Det har kommit vikarier som är stressade och inte kan sköta jobbet eller något sånt."
Här, på Kronogården på Kronoparken, bor Vesna Nordmarks mamma. Dottern är kritisk till delar av personalen. "Det har kommit vikarier som är stressade och inte kan sköta jobbet eller något sånt." Foto: Lisa Olaison

"Inkompetenta"

Hon beskriver det hela som en kamp, med flera samtal i månaden till chefsnivå, som ofta slutade det utan resultat. Det finns personal som kämpar, medan andra bara kommer och går och inte behandlar de äldre med respekt, berättar Vesna Nordmark.

– De är helt och hållet inkompetenta. Det har kommit vikarier som är stressade och inte kan sköta jobbet eller något sånt.

När ni pratar med personal på boendet, vad möts ni av då?

– Att man inte är välkommen. De säger ofta "Det får du ta med chefen". Personalen hinner inte med, de springer upp och ner, de är underbemannade och frustrerande över det. Som sagt, de flesta gör så gott de kan, men två personer hinner inte med 15 långtidssjuka gamla.

Beslutet att stänga Kronogården är välkommet från Vesna Nordmarks sida, men:

– Att mamma ska flytta ett par gånger, först till ett ställe och sedan vidare till Stjärnhuset känns inte riktigt bra, men det funkar säkert bättre.

Fotnot: IVO står för Inspektionen för vård och omsorg

Läs också

Politiker i "krismöte" efter KronogårdsskandalenVerksamhetschefen: "Vi behöver granska oss själva"Yasmins pappa fick benet amputerat: "Vanvård"Rapporten avslöjar: Därför fick Kronogården stängaVerksamhetschefen: "Det är inte ett enskilt fel utan en helhet"Ansvariga politiker om KronogårdsskandalenBrister på trygghetsboende - de boende får flytta

Artikeltaggar

IvoKarlstads kommunKronogårdenKronogårdsskandalenKronoparkenNyheterVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.