Hoppa till huvudinnehållet

Verksamhetschefen: "Vi behöver granska oss själva"

Publicerad:
Kommunens förvaltning behöver granska sitt arbetssätt för att inte brister på fler boenden ska gå under radarn, anser verksamhetschefen Jill Mattsson. Det efter beskedet att Kronogården stänger i förtid efter omfattande brister.
Kommunens förvaltning behöver granska sitt arbetssätt för att inte brister på fler boenden ska gå under radarn, anser verksamhetschefen Jill Mattsson. Det efter beskedet att Kronogården stänger i förtid efter omfattande brister. Foto: Lisa Olaison

– Finns det risker som vi missar?

Verksamhetschefen Jill Mattsson anser att förvaltningen behöver granska sig själv efter alla brister som uppdagats på Kronogårdens trygghetsboende i Karlstad.

Det har också framkommit att en boende känt sig hårdhänt behandlad.

Tidigare i veckan gick Karlstads kommun ut och berättade att trygghetsboendet Kronogården stängs nästan ett år tidigare än planerat och att boende i 29 lägenheter får flytta redan i sommar.

Orsaken är brister som NWT berättat om: bland annat att personal inte har slagit larm när boende börjat må sämre, att riskbedömningar och uppföljningar har brustit, att läkemedelsordinationer har ändrats och att bedömningar av patienterna har brustit eller inte gjorts alls. Ett fall av vårdskada ska lex Maria-anmälas, en skada som hade kunnat bli allvarlig.

En nyanställd sjuksköterska slog larm om läget på boendet i april.

Rapporten avslöjar: Därför fick Kronogården stängaYasmins pappa fick benet amputerat: "Vanvård"Verksamhetschefen: "Det är inte ett enskilt fel utan en helhet"Ansvariga politiker om KronogårdsskandalenBrister på trygghetsboende - de boende får flytta

Jill Mattsson är verksamhetschef på Karlstads kommun och anser att kommunen kunde ha gjort ett bättre jobb för att upptäcka missförhållandena.

– Vi har en skyldighet att följa upp vår verksamhet.

Har ni gjort det tillräckligt i det här fallet?

– Vi skulle ha kunnat göra det bättre, för att det inte skulle vara den här sjuksköterskan som hittat de här sakerna. Det är många i vår organisation som skulle kunna ha varit den som tryckte på larmknappen.

Vad tror du man kan göra för att det inte ska behöva gå så här långt en annan gång?

– Det är en jätteviktig fråga. Nu jobbar vi med åtgärder på det enskilda boendet. Sedan tänker jag att vi inom förvaltningen behöver sätta oss ner och se, vad är det vi borde ha kunnat göra annorlunda och granska oss själva. Då är det inte bara omvårdnadspersonal eller legitimerad personal utan faktiskt vad gör vi i ledningen och inte, finns det risker som vi missar?

Finns det någon tidsram för det arbetet?

– Nej, just nu har vi fokus på att säkra patientsäkerheten på Kronogården. Det är prio ett, sedan får vi ta tag i de andra bitarna och parallellt se över vår ledning.

Klagomål kan ha fastnat

Vart tredje år gör kommunens tillsynsenhet tillsyn på kommunens boenden. Redan då framkom problem med att signeringar inte sköttes.

Har det kommit klagomål från anhöriga tidigare?

– Vi har dubbelkollat. Vi har inte klagomål som är diarieförda varken 2018, 2019 eller 2020. Däremot så kan det vara så att man har framfört synpunkter till omvårdnadspersonal, ledning eller legitimerad personal och bristen är att det inte har gått vidare.

Så man kan ha framfört synpunkter till personal, men det har inte gått vidare till er?

– Jag har inga synpunkter som har nått mig. Tyvärr, ska jag säga. Det är ju en del i bristerna kring kommunikationen i sin helhet.

Hårdhänt behandling

Synpunkter har dock kommit från patientansvarig läkare.

– Det är en del som har varit tidigare och som vi har jobbat med.

I samband med tillsynen i år har det också framkommit att en boende känt sig hårdhänt behandlad.

– Det är vid ett tillfälle och det utreds.

Har ni vidtagit arbetsrättsliga åtgärder mot någon anställd?

– Samtal har chef haft och kommer att ha om det kommer upp saker. Vi har haft brister i kommunikationen, så det kommer fram saker när processen startar.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgJill MattssonKarlstadKarlstads kommunKronogårdenKronogårdsskandalenLex MariaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.