Hoppa till huvudinnehållet

Pengaregn över kulturen - det här landar i Värmland

Publicerad:
Bibliotek och kulturskolor ska få stöd för att nå ut till fler. Nu har Kulturrådet fördelat nya pengar.
Bibliotek och kulturskolor ska få stöd för att nå ut till fler. Nu har Kulturrådet fördelat nya pengar. Foto: Lena Richardson

Statens kulturråd har fördelat stödpengar till kulturskolor och bibliotek. Mest i Värmland sopar Kristinehamns kommun hem och det öppnar både för en ny bokbuss och mer utveckling av alla värmländska bibliotek.

– Det här är helt fantastiskt för oss, säger Lena Saltberg, bibliotekschef i Kristinehamn.

Där har man nu fått klartecken till två bidrag. En miljon ska gå till att köpa in en ny bokbuss som även ska rulla i Filipstad och 600 000 ska gå till en projekttjänst för att styra upp samarbetet mellan alla Värmlandsbiblioteken.

– Vi är jätteglada. Den gamla bokbussen är sliten och kostar mycket i drift nu, berättar hon. Och samarbetet vill vi utveckla så att vi kan jobba mer med biblioteksutveckling och inte bara att förvalta.

Totalt delar Kulturrådet ut drygt 220 miljoner till kommunerna för att öka utbud och tillgänglighet till folkbiblioteksverksamhet i hela landet. Lite drygt 12 miljoner landar i Värmland. Av listan framgår att flera kommuner, precis som Kristinehamn, fått igenom mer än ett projekt.

Bland projekten som nu kan genomföras finns en bokbil i Forshaga, utvecklat läsfrämjande i Grums och Arvika samt mer öppet i Årjäng och Eda.

Stöttar kulturskolor

Kulturrådet har också beslutat om 90 miljoner i stöd till kulturskolor i 250 kommuner. Många kommuner vill nå fler barn och unga, testa andra kulturformer och göra kulturskolan mer tillgänglig och jämlik, berättar Kulturrådet i ett pressmeddelande.

– Vi vet att många inte har haft möjlighet att delta i kulturskolornas verksamhet. Därför är det bra om fler barn och unga kan delta på mer jämlika villkor. Vi vet också att bidraget är viktigt för kommunerna, speciellt för små kommuner med begränsade ekonomiska möjligheter, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

14 av Värmlands kommuner har fått utdelning. Mest får Karlstad med 428 000. De två som inte fått pengar är Munkfors och Grums.

Artikeltaggar

ÅrjängBibliotekEda kommunFilipstadForshagaGrumsKarlstadKristinehamnKulturrådetKulturskolanLena SaltbergNöje/KulturNyheterStatsbidragVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.