Hoppa till huvudinnehållet

Laxfisket lockar i Forshaga

Publicerad:
Fisket i Forshagaforsen är känt som ett av de bästa i Sverige.
Fisket i Forshagaforsen är känt som ett av de bästa i Sverige. Foto: Denny Jansson

Laxfisket i Forshagaforsen är känt som ett av de bästa i Europa när det kommer till mängd fisk per timme och lockar därför stora mängder sportfiskare. Men vem som helst är välkommen att pröva lyckan. Och det finns också andra vattendrag att fiska i för den som tar sig till Forshaga.

Forshagaforsen lockar fiskare året om och även om priset för fiskekorten är hyfsat höga är det gott om folk som tar sig till forsen.

– Man bokar in sig vissa datum och på vissa ställen. Vi har en sträcka från kraftstationen och ungefär en kilometer ner där man fiskar, säger Joakim Eriksson, verksamhetsansvarig på Sportfiskarnas regionkontor i Värmland som ligger i Forshaga.

Sträckan delas in i fyra zoner där det råder olika regler för hur man får fiska. Och över huvud taget är det mycket regler som omgärdar fisket i forsen.

– Vilda öringar och laxar får man inte ta upp och överstiger det 18 grader får man inte fiska. Det är ganska mycket regler från både länsstyrelsen och från fiskevårdsföreningen. Men vi ser till att det sköts för att det ska bli så bra som möjligt, säger Joakim Eriksson.

-De flesta som kommer hit och fiskar har ett ganska genuint fiskeintresse.

Men det finns andra vatten att testa om man inte vill ge sig på forsen.

– Möjligheten man har till fiske längre ner i Klarälven är fantastisk. Och det finns småsjöar i Karlstad där det är bra mete för barn. Vänern är också fantastisk, men där kanske det krävs båt för att ta sig ut, säger Joakim Eriksson.

Sportfiskarnas avdelning i Forshaga sköter också om Sandbäckstjärn i Karlstad.

– Där har vi ökat antalet sålda fiskekort med 100 procent. Det finns inplanterad regnbåge där.

– Sen tycker jag att Alstern är fin att vara på, det finns gös och abborre där. Västra Örten i Mölnbacka är också ett tips, där finns gös, abborre och gädda bland annat.

Vilken är den godaste matfisken?

– Av sötvattensfisken så är det gös och röding.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeForshagaKarlstadMölnbackaSportfiskarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.