De som kan säga att de en gång var elever vid Säffle Samrealskola är av allt att döma nu pensionärer. Det är 48 år sedan man för sista gången tog realexamen i Säffle. Sedan var det grundskolan som gällde. Samrealskolan blev Sundsborgsskolan.
Innan eleverna kunde godkännas i examen ingick bland annat skriftliga och muntliga examensprov. När eleverna kunde lämna skolan med sin realexamen firades det med besked. På den tiden var alla tvungna att åka till Åmål för att ta studenten. Något ”studentutsläpp” förekom inte i Säffle.
Det tog man igen genom att med besked fira de som tog realexamen. De rusade ut på skolgården där de togs emot med blommor av släkt och vänner. En särskild mössa fick de också bära. Studentmössan är som bekant vit, men realexamensmössan var grå. Sedan var det obligatorisk gruppfotografering på och framför skolans trappa. Under många år var det legendariske fotografen Ludvig Åberg som skötte den uppgiften. Sedan blev det Kjell Persson, som drev Kjells Foto.
När forna elever har samlats för att fira 50-årsminnet av sin examen har det oftast varit ett givet inslag att på nytt ta en gruppbild på samma plats.
Började med morgonbön
En skoldag i Säffle Samrealskola var naturligtvis i många avseenden helt annorlunda än den som elever senare har upplevt. Varje skoldag inleddes med morgonbön i aulan, oftast med besök av någon präst från Svenska kyrkan eller från någon av frikyrkorna. Det gällde att vara på plats i aulan när dörrarna stängdes klockan 8.15. Annars väntade anmärkning och vid upprepade sena ankomster kanske till och med sänkt ordningsbetyg.
En skolkatalog från 1965 innehåller regler som eleverna hade att rätta sig efter. Att tobaksrökning var förbjuden under skoldagen förvånar kanske inte, men punkt två i förordningen känns lite mer överraskande: ”Förtäring av sötsaker är förbjudet under skoldagen.”
Det var inte så långt till Pressbyråns med godis väl försedda kiosk i busstationen på Nytorget. Dit skulle man inte tänka på att gå på en rast. På rasten fick eleverna inte gå över gatorna som gränsade till skolans tomt, inte heller gå över Nytorget och inte ”uppehålla sig vid busstationen med omgivande refuger och körbanor.” Det kunde lika gärna ha stått ”Gå inte till kiosken”.
En annan punkt: ”Vid andra ringningen till lektion skall lärjunge vara på sin plats i klassrum och iaktta tystnad”.
Namnkunnig arkitekt
Numera är realskolans byggnad ombyggd till bostäder. Även efterföljaren Sundsborgsskolan hör till historien. Huset började byggas 1931 och stod färdigt hösten 1932. Arkitekt var den kände Ernst Torulf, som ungefär vid samma tid också ritade gamla polis- och brandstationen, varmbadhuset och ålderdomshemmet Dungen. Mer känd är han kanske för att ha ritat posthuset i Göteborg, numera Clarion Hotel Post, och universitetsbyggnaden i Vasaparken i Göteborg.
Även om skolan från början ansågs vara rejält tilltagen så blev den med åren trångbodd. I slutet av 1950-talet byggdes ett par paviljonger, som senare också byggdes samman. Dessutom hade socialkontoret en paviljong på Nytorget och den övertogs med tiden av skolan.
Det fanns en föregångare till samrealskolan i Säffle. Till och med flera. Man kan nämna Frykmanska skolan, som drevs av makarna Frykman i slutet av 1800-talet. En annan privat skola var Seffle elementarskola, som 1890-1895 leddes av Ida Bäckmann, som med tiden blev en känd person, inte minst för hennes relation till skalden Gustaf Fröding och även till Selma Lagerlöf. Den skolan fanns liksom Frykmanska skolan kvar till 1899 när Johan Emil Örtqvist startade Seffle Samskola.
Skolan blev kommunal
Örtqvists skola hyrde lokaler i olika fastigheter. 1909 flyttade folkhögskolan till Arvika och hösten 1910 hyrde Säffle Samskola den då tomma skolbyggnaden på Sifhällaåsen. 1912 köpte Säffle köping skolhuset och året därpå övergick skolan i kommunal regi. Därefter hette skolan Kommunala mellanskolan. 1928 förstatligades den. Så var det tills Samrealskolan stod färdig 1932 och eleverna flyttade dit. J E Örtqvist avgick med pension 1930.
1914 kunde de första eleverna avlägga realexamen i Säffle. Elever från Säffle hade emellertid redan tidigare kunnat få sin examen även som elever i Säffle Samskola, men då fick de avlägga examensproven på annat håll, till exempel i Karlstad.
Sista gången som realexamen avlades i Säffle var som nämndes inledningsvis 1972, alltså för snart ett halvt sekel sedan. Lite extra högtidligt var det förstås den gången och det gjordes också en filminspelning. Det var folkskollärare Einar Andersson från Värmlandsbro som förevigade den allra sista realexamen i Säffle.
Grundskolan som följde skapade egna traditioner, som i många avseenden påminde om realskolans, men också med nya inslag som till exempel ”slangvandring” där det offrades till Näcken. Men det är en annan historia…