Hoppa till huvudinnehållet

Det har gått ett halvt sekel sedan man kunde ta realexamen

Publicerad:
Så här såg det ut när eleverna 1958 samlades på och framför trappan för den obligatoriska gruppbilden.
Så här såg det ut när eleverna 1958 samlades på och framför trappan för den obligatoriska gruppbilden. Foto: ST Arkiv

De som kan säga att de en gång var elever vid Säffle Samrealskola är av allt att döma nu pensionärer. Det är 48 år sedan man för sista gången tog realexamen i Säffle. Sedan var det grundskolan som gällde. Samrealskolan blev Sundsborgsskolan.

Innan eleverna kunde godkännas i examen ingick bland annat skriftliga och muntliga examensprov. När eleverna kunde lämna skolan med sin realexamen firades det med besked. På den tiden var alla tvungna att åka till Åmål för att ta studenten. Något ”studentutsläpp” förekom inte i Säffle.

 • På skolgården väntade släktingar, vänner och kamrater. Den här bilden är från 1958. Den ena paviljongen hade byggts. Den andra skulle snart byggas.
  På skolgården väntade släktingar, vänner och kamrater. Den här bilden är från 1958. Den ena paviljongen hade byggts. Den andra skulle snart byggas. Foto: ST Arkiv
 • När man firade realexamen 1969 började man närma sig slutet på epoken med denna skolform. Tre år senare tog man realexamen för sista gången i Säffle.
  När man firade realexamen 1969 började man närma sig slutet på epoken med denna skolform. Tre år senare tog man realexamen för sista gången i Säffle. Foto: ST Arkiv
 • Studenterna fick en vit mössa, men det fanns en även för de elever som klarade realexamen. Den var grå.
  Studenterna fick en vit mössa, men det fanns en även för de elever som klarade realexamen. Den var grå.
 • Ett inslag i 50-årsfirandet 1982 var en gymnastikuppvisning, som skulle visa hur det gick till förr i tiden. Gymnastikdirektören Göran Ericsson till vänster ledde uppvisningen.
  Ett inslag i 50-årsfirandet 1982 var en gymnastikuppvisning, som skulle visa hur det gick till förr i tiden. Gymnastikdirektören Göran Ericsson till vänster ledde uppvisnin… Foto: S-E Dahlström
 • När ett halvt sekel firades sågs vid ett av borden bland annat Svante Forsaeus, delvis skymde Arnulf Sletten, Ove Frimodig och stående musikdirektören Einar Ström.
  När ett halvt sekel firades sågs vid ett av borden bland annat Svante Forsaeus, delvis skymde Arnulf Sletten, Ove Frimodig och stående musikdirektören Einar Ström. Foto: S-E Dahlström
 • När Samrealskolan firade sitt 50-årsjubileum på skolgården fanns många dåtida och före detta lärare på plats. Från vänster ses Ingrid Åberg, Maria Widman, Hedda Wiedersheim-Paul och längst till höger Dan Nilsson. Med ryggen mot kameran satt Bengt Ivarsson. Hedda Wiedersheim-Paul var teckningslärarinna under lång tid på skolan. Hon hade en spännande bakgrund. Hennes gudfar var ingen mindre än den finländske kompositören Jean Sibelius.
  När Samrealskolan firade sitt 50-årsjubileum på skolgården fanns många dåtida och före detta lärare på plats. Från vänster ses Ingrid Åberg, Maria Widman, Hedda Wiedersheim… Foto: S-E Dahlström
 • När 60-årsjubileet firades 1992 fanns många lärarprofiler på plats i lärarrummet. Från vänster Mona Strandberg, Rune Andersson, Solveig Danielsson, Gundula Forsaeus, Lars Gedda, Kerstin Bergquist, Lars-Göran Danielsson och Åke Strandberg.
  När 60-årsjubileet firades 1992 fanns många lärarprofiler på plats i lärarrummet. Från vänster Mona Strandberg, Rune Andersson, Solveig Danielsson, Gundula Forsaeus, Lars G… Foto: S-E Dahlström
 • 1992 firades skolans 60-årsjubileum med ett öppet hus. Eleverna Helen Eriksson och Frida Weng mötte Rut Thor och Anna-Greta Sandberg, som var elever när samrealskolan flyttades från Sifhällaåsen till det nybyggda skolhuset.
  1992 firades skolans 60-årsjubileum med ett öppet hus. Eleverna Helen Eriksson och Frida Weng mötte Rut Thor och Anna-Greta Sandberg, som var elever när samrealskolan flytt… Foto: S-E Dahlström
 • Samrealskolan från ovan. Bilden är tagen i slutet av 1950-talet. Ena paviljongen är byggd, men inte den andra.
  Samrealskolan från ovan. Bilden är tagen i slutet av 1950-talet. Ena paviljongen är byggd, men inte den andra.
 • När fotografen tog denna bilden 1959 väntade man fortfarande på att eleverna skulle släppas ut och få ta emot blommor, ballonger, parasoller med mera.
  När fotografen tog denna bilden 1959 väntade man fortfarande på att eleverna skulle släppas ut och få ta emot blommor, ballonger, parasoller med mera. Foto: ST Arkiv

Det tog man igen genom att med besked fira de som tog realexamen. De rusade ut på skolgården där de togs emot med blommor av släkt och vänner. En särskild mössa fick de också bära. Studentmössan är som bekant vit, men realexamensmössan var grå. Sedan var det obligatorisk gruppfotografering på och framför skolans trappa. Under många år var det legendariske fotografen Ludvig Åberg som skötte den uppgiften. Sedan blev det Kjell Persson, som drev Kjells Foto.

När forna elever har samlats för att fira 50-årsminnet av sin examen har det oftast varit ett givet inslag att på nytt ta en gruppbild på samma plats.

Började med morgonbön

En skoldag i Säffle Samrealskola var naturligtvis i många avseenden helt annorlunda än den som elever senare har upplevt. Varje skoldag inleddes med morgonbön i aulan, oftast med besök av någon präst från Svenska kyrkan eller från någon av frikyrkorna. Det gällde att vara på plats i aulan när dörrarna stängdes klockan 8.15. Annars väntade anmärkning och vid upprepade sena ankomster kanske till och med sänkt ordningsbetyg.

En skolkatalog från 1965 innehåller regler som eleverna hade att rätta sig efter. Att tobaksrökning var förbjuden under skoldagen förvånar kanske inte, men punkt två i förordningen känns lite mer överraskande: ”Förtäring av sötsaker är förbjudet under skoldagen.”

Det var inte så långt till Pressbyråns med godis väl försedda kiosk i busstationen på Nytorget. Dit skulle man inte tänka på att gå på en rast. På rasten fick eleverna inte gå över gatorna som gränsade till skolans tomt, inte heller gå över Nytorget och inte ”uppehålla sig vid busstationen med omgivande refuger och körbanor.” Det kunde lika gärna ha stått ”Gå inte till kiosken”.

En annan punkt: ”Vid andra ringningen till lektion skall lärjunge vara på sin plats i klassrum och iaktta tystnad”.

Namnkunnig arkitekt

Numera är realskolans byggnad ombyggd till bostäder. Även efterföljaren Sundsborgsskolan hör till historien. Huset började byggas 1931 och stod färdigt hösten 1932. Arkitekt var den kände Ernst Torulf, som ungefär vid samma tid också ritade gamla polis- och brandstationen, varmbadhuset och ålderdomshemmet Dungen. Mer känd är han kanske för att ha ritat posthuset i Göteborg, numera Clarion Hotel Post, och universitetsbyggnaden i Vasaparken i Göteborg.

Även om skolan från början ansågs vara rejält tilltagen så blev den med åren trångbodd. I slutet av 1950-talet byggdes ett par paviljonger, som senare också byggdes samman. Dessutom hade socialkontoret en paviljong på Nytorget och den övertogs med tiden av skolan.

Det fanns en föregångare till samrealskolan i Säffle. Till och med flera. Man kan nämna Frykmanska skolan, som drevs av makarna Frykman i slutet av 1800-talet. En annan privat skola var Seffle elementarskola, som 1890-1895 leddes av Ida Bäckmann, som med tiden blev en känd person, inte minst för hennes relation till skalden Gustaf Fröding och även till Selma Lagerlöf. Den skolan fanns liksom Frykmanska skolan kvar till 1899 när Johan Emil Örtqvist startade Seffle Samskola.

Skolan blev kommunal

Örtqvists skola hyrde lokaler i olika fastigheter. 1909 flyttade folkhögskolan till Arvika och hösten 1910 hyrde Säffle Samskola den då tomma skolbyggnaden på Sifhällaåsen. 1912 köpte Säffle köping skolhuset och året därpå övergick skolan i kommunal regi. Därefter hette skolan Kommunala mellanskolan. 1928 förstatligades den. Så var det tills Samrealskolan stod färdig 1932 och eleverna flyttade dit. J E Örtqvist avgick med pension 1930.

1914 kunde de första eleverna avlägga realexamen i Säffle. Elever från Säffle hade emellertid redan tidigare kunnat få sin examen även som elever i Säffle Samskola, men då fick de avlägga examensproven på annat håll, till exempel i Karlstad.

Sista gången som realexamen avlades i Säffle var som nämndes inledningsvis 1972, alltså för snart ett halvt sekel sedan. Lite extra högtidligt var det förstås den gången och det gjordes också en filminspelning. Det var folkskollärare Einar Andersson från Värmlandsbro som förevigade den allra sista realexamen i Säffle.

Grundskolan som följde skapade egna traditioner, som i många avseenden påminde om realskolans, men också med nya inslag som till exempel ”slangvandring” där det offrades till Näcken. Men det är en annan historia…

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.