Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningarna blir tv-serie

Publicerad:
Värmlänningarna i Ransäter blir snart tv-serie med regissören Olof Wretling, som berättar tillsammans med aktörer och musiker.
Värmlänningarna i Ransäter blir snart tv-serie med regissören Olof Wretling, som berättar tillsammans med aktörer och musiker. Foto: Tommy Andersson

Folklustspelet Värmlänningarna ska bli tv-serie nu i sommar. SVT kommer att sända fem avsnitt med regissören Olof Wretling, musiker från Wermlandsoperan och ett mindre antal skådespelare.

– Det är helt fantastiskt på alla sätt och vis! säger en glad och stolt Olof Wretling.

Värmlänningarna i Ransäter har ställts in i sommar på grund av pandemin, men nu kommer en tröst. En filmversion av Värmlänningarna kommer att visas i SVTs program Sommaröppet.

Det blir avsnitt på 7-9 minuter där Olof Wretling berättar historien om Anna och Erik tillsammans med en mindre ensemble.

– Jag har delat upp berättelsen i fem vykort eller bokmärken, där jag berättar kring två sånger i varje avsnitt, säger han till NWT.

– Idén är att hitta ett berättande där vi utgår från de sånger som finns och berättar med både humor och allvar.

Inspelningarna sker vid Ransäters hembygdsgård med start i helgen och tv-tittarna ska få en "komisk och lekfull kortversion" av folklustspelet.

"Betyder väldigt mycket"

Han berättar att möjligheten till tv-serien kom upp snabbt, men upplever att alla inblandade ställt upp och hjälpt till för att förverkliga projektet.

– Det är så många som blir glada och peppade av det här, säger han och nämner så väl Wermlandsoperan som Ransäter hembygdsgård.

TV-serien innebär också att den långa traditionen trots allt inte bryts helt och hållet i sommar. Årets upplaga i Gropa skulle varit den 67:e i rad.

– Att vi kan föra traditionen vidare betyder väldigt mycket för mig, ensemblen och Ransäters hembygdsgård. Vi har anpassat oss efter förutsättningarna och det är allas ovärderliga engagemang som gör detta möjligt, säger Olof Wretling.

Hur tror du Värmlänningarna kommer att tas emot av tv-publiken?

– Värmlänningarna är en ganska märklig sak - det verkar som att alla har dem lite i sitt undermedvetande. Det är vår Romeo och Julia och den har filmats flera gånger. Länge var Värmlänningarna det mest spelade verket i Sverige. Jag tror att folk känner till verket och är lite nyfikna, säger Olof Wretling. Det känns superkul att få visa upp det!

Framtidstro som behövs

Han tror dessutom att en berättelse om kärlek och hopp är extra välkommen just nu, i pandemins oroliga tid.

– Det inneboende kraften av framtidstro som kärleken har. Det känns superhärligt - och jag känner själv när jag sitter och skriver manus vilket behov jag har av framtidstron nu!

Rollerna som Anna och Erik görs av Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang. Anna-Lotta Larsson spelar Mor Annika, Rose-Marie Bäckstrand spelar Mor Lisa och Fredrik Sjöstedt tar sig an rollen som Löparnisse.

Programmen sänds fem måndagar i följd, med start måndag 22 juni.

Artikeltaggar

Nöje/KulturOle Aleksander BangOlof WretlingRansäterSVTTeaterVärmlänningarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.