Hoppa till huvudinnehållet

Ronny ger känslig halvmiljons-flygel nytt liv

Publicerad:
Pianoteknikern Ronny Bergh är glad att få ta hand om konsertflygeln och göra den redo att användas igen.
Pianoteknikern Ronny Bergh är glad att få ta hand om konsertflygeln och göra den redo att användas igen. Foto: Ingrid Ramberg

Kristinehamns kommuns konsertflygel är på väg att tas ur sin "dvala". Efter att ha stått magasinerad en tid ska den nu göras redo att tas i bruk igen.

Pianoteknikern Ronny Bergh ser flygeln som en värdefull tillgång för kommunen.

Det var en artikel i NKP hösten 2019 som fick Ronny Bergh att ta kontakt med kommunen och erbjuda sin hjälp. Kulturnämnden hade då beslutat att ge förvaltningen i uppdrag att utreda om konsertflygeln, som tidigare stått i församlingshemmet, skulle kunna stå i konstmuseets foajé.

Där står den nu, medan Ronny Bergh startar upp klimataggregatet och byter komponenter. Klimatanläggningen är ett system som håller den relativa fuktigheten närmast flygelns känsligaste trädelar kring 40 till 45 procent.

När det är gjort ska pjäsen stå ifred i ungefär tre veckor innan det är läge att grovstämma den. Efter det är den duglig för vardagsbruk, men ska den användas vid någon större konsert bör den även finstämmas inför.

Flygeln är riktigt känslig för såväl solljus som förändringar i temperatur och luftfuktighet. Även om man har en fungerande klimatanläggning kan flygeln bli ostämd och få en ojämn ton om omständigheterna inte är de rätta.

– Om det är fuktigt kan det uppstå rost, och blir det för torrt spricker resonansbotten. Det är de två ytterligheterna, förklarar Ronny Bergh.

– Det är förödande, den får inte vara ostämd, fortsätter han.

Eftersom att miljön i konstmuseets foajé tyvärr innefattar både skarpt solljus, drag, fuktvariation och många förbipasserande hoppas Ronny Bergh att placeringen där är temporär. Han tycker egentligen att det optimala vore att ställa in flygeln i den stora utställningshallen i stället, där den varken behöver stå i direkt solljus eller drag.

Ronny önskar att flygeln fick flytta in i det stora utställningsrummet. I hörnet han pekar på skulle den må bra.
Ronny önskar att flygeln fick flytta in i det stora utställningsrummet. I hörnet han pekar på skulle den må bra. Foto: Ingrid Ramberg

Dessutom kan den där komma bättre till sin rätt och användas för att hålla konserter, menar han. Ronny är av åsikten att musik och konst går hand i hand och passar utmärkt att kombinera i samma lokal.

Han pekar mot ett hörn där han gärna skulle se flygeln stå permanent.

– Där nere hoppas jag att den får stå. Utrymme finns ju, och det här är en fantastisk lokal.

Kan vara värd 500 000

Konsertflygeln, som är av fabrikatet Bechstein och har tillhört kommunen sedan 1958, har värderats till 250 000 kronor. Ronny Berghs kvalificerade gissning är dock att den är värd det dubbla. Åtminstone i det skick den varit i.

– Egentligen är det en väldigt bra flygel, av god kvalitet, säger han och tillägger att den helrenoverades för några år sedan.

Ronny är glad att kommunen beslutat att ge flygeln den kärlek han tycker den förtjänar.

– Det är så bra att man kommer i gång och startar upp det. Som sagt vore det optimala att få in den i museet, säger han.

Att starta i gång klimatanläggningen tar några timmar för Ronny, sen ska flygeln stå i tre veckor innan man kan göra en första stämning.
Att starta i gång klimatanläggningen tar några timmar för Ronny, sen ska flygeln stå i tre veckor innan man kan göra en första stämning. Foto: Ingrid Ramberg

Artikeltaggar

FamiljInstrumentKristinehamnKristinehamns konstmuseumNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.