Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänning väljs in i Astrid Lindgrens jury

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Per Gustavsson är en av dem som ska utse Alma-pristagaren - ett pris som delas ut till minne av Astrid Lindgren, för att främja intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen.
Per Gustavsson är en av dem som ska utse Alma-pristagaren - ett pris som delas ut till minne av Astrid Lindgren, för att främja intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Foto: Stefan Tell

Arvikafödda illustratören och författaren Per Gustavsson har valts in som ledamot i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

̶ Det är en viktig uppgift, men framför allt fantastiskt kul! säger den nyvalde i ett pressmeddelande.

Beslutet togs av Kulturrådets styrelse under måndagen. Han tillträder den 1 juli och efterträder illustratören Anna Höglund.

Per Gustavsson föddes 1962 i Arvika, men bor i Stockholm. Han har gett ut flera barnböcker, men mest känd är han som skaparen av serien om den kaxiga prinsessan som inleddes 2003 med boken Så gör prinsessor.

Själv prisad

Per Gustavsson illustrerar även andras texter och har samarbetat med bland andra Anders Sparring, Lena Ollmark, Mårten Sandén, Åsa Lind och Ulf Stark.

Han har nominerats till Augustpriset tre gånger, senast 2019 för sin bok Sen kom vintern. 2017 fick han Expressens ungkulturpris Heffaklumpen.

̶ Vi ser med glädje fram emot att en så framstående illustratör och författare som Per Gustavsson kommer att dela sin kunskap med ALMA-juryn. Det visuella berättandet är en av grundpelarna i ALMA:s arbete vilket årets pristagare Baek Heena visar på ett alldeles underbart vis, säger kanslichef Suzi Ersahin.

Pris värt miljoner

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) instiftades av Sveriges regering 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor.

En jury utser årligen pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen.

Artikeltaggar

ArvikaAstrid LindgrenKulturrådetLitteraturNöje/KulturPer GustavssonStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.