Hoppa till huvudinnehållet

Stilla sinnet med meditation i kyrkan

Publicerad:
Pensionerade prästen Hans Kvarnström och diakon Cecilia Hardestam syns längst fram på bilden från torsdagskvällens meditation i Domkyrkan i Karlstad.
Pensionerade prästen Hans Kvarnström och diakon Cecilia Hardestam syns längst fram på bilden från torsdagskvällens meditation i Domkyrkan i Karlstad. Foto: Åsa Eneljung

Tyst meditation kan vara ett sätt att finna ro, inte minst i oroliga coronatider.

Domkyrkan i Karlstad är en plats där alla är välkomna att öppna sig för stillhet, bortom ord och tankar.

– I meditationen kan vi möta oss själva, säger diakonen Cecilia Hardestam.

När ens tankar börjar påminna om ett gäng tjattrande apor som vägrar tystna kan meditationen ha en förlösande kraft.

– Vårt inre är som en papperskorg. En stunds meditation gör att vi kan tömma den där papperskorgen lite och någon gång kan vi se botten och upptäcka att den är alldeles gyllene, säger Cecilia Hardestam.

"Bara vara"

I över 20 års tid har Domkyrkan i Karlstad erbjudit gemensam meditation en gång i veckan.

– Det handlar om att bara vara utan att prestera. När kristna munkar i början av 1900-talet kom i kontakt med zenbuddistiska munkar i Japan växte den meditationsform fram som används i många kyrkor i Sverige. Nu tar vi sommaruppehåll, men det finns möjlighet att låna en kudde och meditera på egen hand i Domkyrkan, säger Cecilia Hardestam.

Terminens sista meditation inleds av prästen Eva-Lott Isaksson, som försöker få deltagarna att hitta balans i kroppen innan det är dags att sitta ned på sin kudde, pall eller stol och landa i en medveten närvaro – med den fria andningen som enda fokus.

Pilgrimsvandringar

Tystnaden i det väldiga kyrkorummet är påfallande. Efter 20 minuters meditation går deltagarna med små steg i en rektangel och slår sig sedan ned för fortsatt meditation i 20 minuter. De sitter knäpptysta, med halvslutna ögon.

– Det är en träning i att göra ingenting, säger Cecilia Hardestam. Hon påpekar att många människor finner ro i naturen. Och det är något som även Domkyrkan tar tillvara på, med gemensamma pilgrimsvandringar under tystnad på onsdagar i Mariebergsskogen.

– När man mediterar odlar man upp åkrar av lugn och frid inom sig, säger Cecilia Hardestam.

Meditera via nätet

Första torsdagen i september startar torsdagens meditationer i Domkyrkan igen.

– För den som vill finns det en digital version av meditationen på vår hemsida som man kan använda hemifrån under sommaren, tipsar Cecilia Hardestam.

Artikeltaggar

DomkyrkanKarlstadMeditationNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.