Spelutveckling kan samla populärkulturen under ett tak. Här ryms berättande, musik, teknisk finess och design i världar där endast fantasin sätter gränser.
Initiativet The Great Journey vill främja den värmländska spelutvecklingen.
The Great Journey började ta form 2015 när spelprofilen Lars Wingefors initierade ett spelprojekt på Innovation Park i Karlstad. Patrick Standfast blev drivande i projektet som till en början mest fokuserade på VR, virtual reality, men som snabbt kom att omfamna spelutveckling överlag.
– Ambitionen är att skapa en spelindustri i Värmland. Ett innovationsekosystem för spelutveckling. Från kunskap till nätverk och affärsutveckling, berättar Patrick Standfast.
Verksamheten består av många olika saker, främst utbildning och nätverkande.
– Det finns många företag i Värmland som sysslar med IT, men det är mest konsulttimmar, det är få egna produkter, fortsätter Patrick Standfast som har en bakgrund inom kultur.
– Hur formas karaktärerna i spelet? Hur ser världen ut där spelet utspelar sig? Hur fungerar mekaniken? Allt det där skapar dragningskraft för ett spel.
Spelrecension: Minecraft Dungeons - Ett barnvänligt äventyrStort genomslag
Spelindustrin i Värmland utöver Lars Wingefors och speljätten Embracer beskriver Patrick Standfast som spirande.
– Vi samarbetar med Embracer och det finns andra aktörer i Värmland, bland annat studion Mirage som växer. De har släppt spelet "Little Big Workshop".
Inom The Great Journey har det bildats team där människor möts i ett gemensamt spelintresse och börjar utveckla idéer.
– För unga är det här inga konstigheter, de har en förståelse för hur stort det är. Men äldre kan lätt fastna i ett tänk att spel bara är för barn. Men exporten av svenska dataspel har gått om exporten av både el och lastbilar. Det handlar om mycket pengar.
Bland de svenska spelen som svarar för en del av exporten nämner han "Minecraft" och "Little nightmares".
– Tekniken är så utvecklad i dag att du kan skapa saker som får ett stort genomslag utan några direkta företagsmuskler i vanlig bemärkelse. Allt handlar om content, alltså ditt innehåll. Vilken upplevelse kan ditt spel erbjuda? Precis som en artist, säg Avicii, om du slår an en ton hos publiken så kommer den att växa.
"Skapa vad du vill!"
Lisa Gaul är spelutvecklare och köper jämförelsen med musikartister. Genom ett spel skapar du en plattform för din publik.
– Jag hamnade i spelvärlden genom min sambo som hade en idé om ett spel. Sedan växte projektet snabbt och nu är vi flera i teamet som arbetar med samma spel fast har olika ansvarsområden.
Spel har hon spelat och fascinerats av i hela sitt liv.
– Med rätt kunskap kan du skapa vad du vill! Det finns en enorm frihet i speltillverkning.
Vad kännetecknar ett bra spel?
– Att du inte tröttnar, utan hela tiden vill spela mer. Det ska vara enkelt att komma in i spelvärlden och fastna där. Enkelheten är viktig.
Rosanna Johansson jobbar med kommunikation för The Great Journey och har tidigare studerat design och marknadsföring av spel.
– Allt fler blir medvetna om oss, allt fler dyker upp på våra arrangemang. Just nätverkandet är en stor del av vår funktion.
Wingefors behåller miljardbolaget i KarlstadÅldrarna 18-55
Intresset är stort och de som söker sig till spelutveckling hos The Great Journey är i åldrarna 18 till 55.
– Spelbranschen är gammal. Det finns en stark nostalgi i branschen för 80-talets arkadspel till exempel. Publiken är väldigt bred, i dag är spelen så lättillgängliga, säger Rosanna Johansson.
Populära spel som "World of Warcraft" och "Sims" har en relativt hög medelålder. En av de mest omtyckta svenska WoW-influencerna är 68-åriga Susanne Bergstedt.
– Precis som när föräldrar tar med sina barn på konsert, spelar föräldrar spel med sina barn. I stället för att se lördagsunderhållningen på tv, kör man en bana eller en nivå tillsammans i familjen, säger Patrick.
Global marknad
För att veta hur den lokala speltillverkningen står sig i nationell konkurrens ordnar The Great Journey möjligheter för utvecklare att få feedback av människor i branschen.
– Här finns det möjlighet att pitcha sitt spel inför en panel med branschpersoner och det finns pengar att vinna till sina projekt. Det är viktigt att inte bara ha en måttstock för Värmland, utan en måttstock för hela världen eftersom marknaden är internationell. Även om du bor i Värmland har du möjlighet att skapa för en global marknad.
Han är noga med att poängtera att det är inte bara programmerare som behövs i spelutveckling. Även musiker, konstnärer, designers och historieberättare behövs.
– Spelen rymmer populärkulturen.
Rosanna skjuter in:
– I skapandet av spel kan du arbeta med människor över hela världen, du behöver inte sitta i samma rum. Det skapar också spännande möjligheter.
När det gäller innehållet i ett spel, kan det handla om allt från realistiska krigsscener till att behandla sorgen efter att ha förlorat ett barn.
– Spel kan berätta en historia. Erbjuda en upplevelse. Begreppet är så brett. Spelet "That Dragon, Cancer" till exempel, är ett otroligt emotionellt spel som skapats av ett par som förlorat sitt barn i cancer.
Game designer
Ett spel består av många delar, från det rent visuella till spelmotor och musik.
– Som spelutvecklare, game designer, så har jag en överblickande funktion, fortsätter Lisa Gaul.
– Jag tar del av den visuella konsten, alltså hur spelet ser ut och lyssnar på den musik som är tänkt att passa. Visionen hos grafikerna kanske inte alltid rimmar så bra med de som programmerar, det är ett omfattande arbetet att få samman alla kreativa krafter.
Ser ni några tendenser i de värmländska spelen?
– Nej, det är väldigt varierat. Från mobilspel till VR och skräck, säger Rosanna.
– En styrka vi har i Värmland är berättartraditionen, säger Patrick.
– Spel är en logisk utveckling av historieberättande. Litteratur och film är delar av spel. Men i spelen kan du själv interagera och vara en del av det som händer.