"Jag ska vara den trevligaste på stigen"

Insändare
PUBLICERAD:
OK Tyr organiserar många MTB-cyklister. Här kommer några goda råd om hur man bör bete sig i skogen.
Att cykla MTB är idag för många motionärer och friluftsmänniskor lika självklart som att man har ett par längdskidor, löparskor eller ett par vandringskängor. Vår fantastiska allemansrätt ger oss alla samma rätt och skyldigheter att vistas i vår gemensamma natur.

Vi vill från OK Tyr Cykel passa på att skicka med några gyllene regler till alla som ibland väljer MTB för sin utevistelse på stigarna i sommar. För som tidigare insändare antyder; det är inte MTB i sig som är problemet, utan hur en del ibland beter sig på cykeln.

Här är reglerna:

– Kör aldrig om andra människor bakifrån utan att sänka farten rejält och ge dig tillkänna. Ett pling i en ringklocka eller ett glatt "Hej" och säg några ord. Kosta på dig ett leende också.

– Vid möten på mindre stigar sänk farten rejält. Leendet och ett hej igen. Ingen ska behöva kasta sig åt sidan för dig som cyklist. Ett "tack" hör till när någon gör plats för dig.

– Vid möten med ryttare, sänk farten ordentligt, stanna gärna vid kanten och säg några ord så hästen hör du är en människa. Vid omkörning på grusväg, meddela ryttaren att du kommer och fråga om det går bra. Ryttaren har ansvaret för hästen men den är ett flyktdjur och vi hjälper till att göra mötet säkert.

Tänk att du som cyklist representerar alla andra åkare och ha ett enda motto: "Jag ska vara den trevligaste på stigen!".

Hur andra beter sig kan du inte råda över men vårt eget beteende styr vi till 100 procent. Om man borrar ner huvudet och till varje pris ska hålla sin fart blir folk med rätta irriterade och det skapar konflikter, krav på cykelförbud och inskränkningar i allemansrätten, vilket vore en katastrof för oss alla.

Så till oss alla, oavsett skor, trampor, tassar eller hovar, ut och njut av vår fina gemensamma natur. Men i ömsesidig respekt och hänsyn i våra möten. Det finns otroligt mycket stigar i vår närhet och vi får alla plats.

Trevlig sommar!

Henrik Eldh

OK Tyr Cykel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.