Hoppa till huvudinnehållet

I Skaparskogen växer eleverna

Publicerad:
Anna Kangasvieri och Annika Eriksdotter ser till att eleverna på Kronoparksskolan har alla chanser att skapa kreativt i det nyinredda Skogsrummet.
Anna Kangasvieri och Annika Eriksdotter ser till att eleverna på Kronoparksskolan har alla chanser att skapa kreativt i det nyinredda Skogsrummet. Foto: Lena Richardson

Kronoparksskolan har fått en oas. En övergiven träslöjdssal har förvandlats till en naturnära Skaparskog, som inbjuder till kreativitet i allra bredaste bemärkelse.

– Det handlar om att få eleverna att växa, säger Annika Eriksdotter.

Hon är anställd på halvtid på skolan som skolkonstnär - en yrkestitel som inte är så vanlig.

Så är det heller inte helt vanliga saker eleverna på F-3-skolan får göra när de kliver in i skogsrummet. I alla fall inte om man associerar ordet vanligt med sådant vi oftast förknippar med skola: skolböcker, lektioner i matte, stavningsövningar och skolidrott.

– Vi behöver se till att våra elever får undervisning på flera olika sätt. Man behöver inte sitta still i en bänk och lyssna, utan det finns andra sätt också. Skolan tenderar att bli väldigt mycket teori, och därför har jag prioriterat att ha Annika anställd till gagn för hela skolan, säger skolans rektor Maria Hultkrantz.

Maria Hultkrantz är rektor på Kronoparksskolan.
Maria Hultkrantz är rektor på Kronoparksskolan. Foto: Lena Richardson

Tränar hjärnan

Genom att få uppleva kultur, både genom att se etablerade konstnärers verk och genom att få pröva själv, kan eleverna lära sig på bred front.

– Här tränar man hjärnan i kreativt tänkande i att lösa saker som uppstår - och det har du nytta av också när du ska skriva en uppsats eller när du ska lära dig om världen, säger Annika Eriksdotter.

– Konstnärlig frihet med Annika är inte att måla innanför linjerna utan att göra sitt bästa och det kan leda till olika resultat - och att man ser skönheten i det resultatet och upptäcker något, säger utomhuspedagogen Anna Kangasvieri.

Nej, i Skaparskogen är det inte raka vägen som gäller. Annika Eriksdotter har en både roligare och mer lärorik färdplan att erbjuda.

– Upp för backen, om hörnet - vad hittar vi där? Det tror jag ska bli ett mantra!

 • En trasig gitarr fick bli en fågelholk i skogsrummet.
  En trasig gitarr fick bli en fågelholk i skogsrummet.
 • Annika Eriksdotter har skapat den häftiga kronan.
  Annika Eriksdotter har skapat den häftiga kronan.
 • En gammal bok blev en ny mus.
  En gammal bok blev en ny mus.
 • Självporträtt som elever gjort blev en gemensam tavla.
  Självporträtt som elever gjort blev en gemensam tavla.
 • I ett hörn finns ett skåp och en bänk som inbjuder till textilt skapande.
  I ett hörn finns ett skåp och en bänk som inbjuder till textilt skapande.
 • Här kan man slå sig ned och väva en stund.
  Här kan man slå sig ned och väva en stund.

Många detaljer

Alla klasser från förskoleklass till trean och särskolan kommer att använda rummet när det tas i bruk i höst. Också uteskolan och utefritids får sin bas här. Rummet kan användas vid lektioner men också när en elev behöver en paus.

När Annika och Anna guidar runt i det nyinredda rummet är det med stor entusiasm och med många olika detaljer att peka på.

Här finns hörnet där man kan slå sig ner och väva en stund, här finns ett hörn för garnbollsskapande, i taket hänger en imponerande krona gjord av cykelhjul, bakom en affisch av Miró finns ett rum fyllt av färger och så finns det en inbjudande läshörna.

– Är du färdig med det du skulle göra, sätt dig på en stubbe och läs! säger Annika.

Direkt när man kommer in i rummet ser man att detta är en annorlunda del av skolan.

– Det är upplevelsebaserat; man kliver in i något, man blir nyfiken på ett lärande, säger Maria Hultkrantz.

Skapad med återbruk

Det är nästan svårt att se att detta från början var en träslöjdslokal - den blev över, när skolan gjordes om från F-6 till F-3.

– Den stod lite i dvala den här lokalen och då fick vi tre lite feeling, säger Maria Hultkrantz och skrattar.

Inredningen har skapats med mycket återbruk. Det handlar inte bara om att skolbudgetar alltid är snäva:

– Skolan har jobbat medvetet flera år med hållbar utveckling. Vi har även blivit grönflaggade av Håll Sverige rent. Det är vi jättestolta över! säger Maria Hultkrantz.

Skogsbilden bakom Maria, Annika och Anna är fotograferad i Kärrbackstrand.
Skogsbilden bakom Maria, Annika och Anna är fotograferad i Kärrbackstrand. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Annika EriksdotterÅterbrukBarnBarn- och utbildningsförvaltningenGrundskolanKarlstadKarlstads kommunKonstKonstnärKronoparkenKronoparksskolanNöje/KulturSkogSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.