Hoppa till huvudinnehållet

Så ska fimparna på gatorna minskas

Publicerad:
Karlstads kommuns avfallsrådgivare Karin Vogt och gatuingenjör Emma Lindström vid ett av totalt 30 märken som hoppas inspirera rökare att fimpa rätt. Foto: Peder Kaldal

Det är ingen hemlighet att fimpar är det skräp som kastas allra mest på gator och torg.

Nu vill Karlstads kommun förändra det här beteendet – med färgglada klistermärken på marken.

I Sverige kastas årligen 1 miljard fimpar på marken. I Karlstad utgör de 60 procent av skräpet utanför papperskorgar. Att försöka få upp fimpar från gatorna kan vara ett ogjort jobb.

– De hamnar mellan gatstenar och plattor, vilket gör det svårt att få upp dem med såväl sopmaskin som manuellt, och blir då kvar, säger Emma Lindström, gatuingenjör.

– Det påverkar såklart miljön, men ger också ett skräpigt intryck. Särskilt där det är mycket folk som rör sig.

Och har någon kastat första fimpen på marken är det lättare för nästa att göra det samma. Vilket till slut ger en stor mängd små bitar med plast i sig, som senare hamnar i sjöar.

– Det tar ett–fem år innan de bryts ner, och då blir det en massa mikroplaster som förgiftar vattnet, säger avfallsrådgivare Karin Vogt.

– Och de fimpar som kastas i gatubrunnarna hamnar inte hos reningsverket som många tror, utan de går ut i dagvattnet, säger kommunikationsstrateg Annica Granlund.

Så här ser märket med en fågel ut. I högerkant syns en fimp som är svår att borsta upp.
Så här ser märket med en fågel ut. I högerkant syns en fimp som är svår att borsta upp. Foto: Peder Kaldal

Karlstads kommun har flera papperskorgar på stan med inbyggda askkoppar, men det har gett ett halvdant resultat. Nu tas nästa steg, hämtat från Kalmar, där stora röda klistermärken fästs på brunnslock i Tingvallastaden. En med en fisk, en med baby och en med en fågel som smaskar på en fimp.

– Vi hoppas att det här ska öppna ögonen för dem som röker och snusar att inte kasta skräpet på marken, säger Emma Lindström.

Märkena sattes upp under måndag förmiddag och kommer sitta till dess de försvinner.

Karlstads kommuns avfallsrådgivare Karin Vogt var med när gatutekniker Stefan Bengtzing satte fast ett klistermärke i korsningen Västra Torggatan/Kungsgatan.
Karlstads kommuns avfallsrådgivare Karin Vogt var med när gatutekniker Stefan Bengtzing satte fast ett klistermärke i korsningen Västra Torggatan/Kungsgatan. Foto: Peder Kaldal

Artikeltaggar

Emma LindströmKarlstads kommunKungsgatanNyheterSkräpTobak

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.