Hoppa till huvudinnehållet

Kathrine Löfberg: "Företag har ett samhällsansvar"

Publicerad:
Kathrine Löfberg tillhör fjärde generationen Löfbergs som styr i företaget. Historien i företaget är ständigt närvarande för henne.
Kathrine Löfberg tillhör fjärde generationen Löfbergs som styr i företaget. Historien i företaget är ständigt närvarande för henne. Foto: Lisa Olaison

Jobbet inom finansvärlden tog henne till Stockholm och Luxemburg. På ett IT-bolag var hon på 90-talet nära att hamna i London. Men till slut tackade hon ja till ett jobb i familjens kaffeimperium. Nu är Kathrine Löfberg den första kvinnliga styrelseordföranden i det drygt 100-åriga familjeföretaget Löfbergs i Karlstad.

– Det är en häftig känsla, säger hon.

Utsikten från toppvåningen i kaffeskrapan är inte bara slående vacker. Den är också en naturlig ingång till ett samtal om miljardföretaget Löfbergs, dess roll i stadens utveckling och Kathrine Löfbergs egen roll som styrelseordförande. Här vid Bryggudden och Inre hamn växer en ny attraktiv stadsdel fram, där Löfbergs är en av huvudaktörerna i egenskap av stor fastighetsägare.

– Det är viktigt för alla företag att man inser att man har ett samhällsansvar, att man är en del i samhället och att man har en möjlighet att påverka.

– Jag tror att det är viktigt att man inser att man har det ansvaret och den möjligheten.

Berör många

Kaffeföretaget bidrar till att göra Karlstad känt i Sverige. Många känner till det karakteristiska lila kaffepaketet, Färjestad BK och Löfbergs Arena. Många Karlstadsbor förknippar också företaget med den speciella, lite söta doft som rosteriet släpper ut ibland och som påminner om att det mitt i stan finns en stor fabrik som producerar kaffe. Många har en relation till företaget på något sätt.

– Det speciella med kaffebranschen är att det är en produkt som berör väldigt många människor, inte minst i Sverige. Vi dricker mest kaffe i världen efter Finland per capita. Det är en produkt som engagerar för att många dricker den, men det är också så att ungefär 30 miljoner människor är beroende av kaffe, som också odlar kaffe. Det är den näst största handelsvaran i världen efter olja.

Fjärde generationen

Kathrine tillhör fjärde generationen Löfberg. Det var hennes farfars far som grundade bolaget i Karlstad 1906. I dag omsätter koncernen 1,9 miljarder kronor och har drygt 350 medarbetare i sju länder. I Karlstad jobbar 150 personer.

Att hon skulle ta ett jobb i familjeföretaget var dock ingen självklarhet.

Hon började med att läsa ekonomi på ett universitet i Los Angeles. Hon har även studerat kommunikation och marknadsföring på Berghs school of communication.

– Efter universitetet i USA jobbade jag på Handelsbanken i Stockholm, och sedan i Luxemburg, sen Stockholm igen. Jag jobbade med valutahandel, räntepapper och sådant. Sedan klev jag av det och jobbade under en period som projektledare på Icon medialab. Jag är uppfostrad att göra "min grej".

Nu var det läge

- Jag hade varit utomlands några svängar, både utbildningsmässigt och jobbmässigt, och jag kände att det skulle vara kul att åka utomlands igen. Icon växte väldigt snabbt, det var på gång lite där med någon tjänst i London. Sen blev det en omorganisation, och så blev jag kvar. Då kom det här erbjudandet 1999 om att åka till Norge och starta Löfbergs första dotterbolag utomlands. Då tänkte jag att nu var det nog läge. Det var kul och spännande, och jag tänkte "varför har jag inte gjort det tidigare?"

Kathrine är uppvuxen i Karlstad och valde till slut att flytta tillbaka, eller rättare sagt till Hammarö där hon i dag bor med man och två barn.

Livskvalitet i Karlstad

– Det är en otrolig livskvalitet att bo här. Jag tycker att det har blivit en annan stad än den var när jag växte upp. Den positiva utvecklingen vill man ju ska fortsätta. Det är också viktigt när vi ska rekrytera, att Karlstad är en bra plats att bo på.

Löfbergs är kända för sitt arbete med social och miljömässig hållbarhet i hela värdekedjan, från bönan i odlarlandet till den färdiga koppen.

– Vi är värderingsstyrda, det är något vi alltid haft med oss det sen 1906 - att ta ansvar för människor och miljö. Det vi gör idag påverkar framtiden. I början av 1900-talet var engagemanget väldigt lokalt i samhället här. Idag kan vi vara både lokala och globala i de här frågorna. Kaffebönderna är väldigt centrala i vårt hållbarhetsarbete.

Kathrine Löfberg säger att företaget tar stort socialt och miljömässigt ansvar för hela värdekedjan, från kaffebonden till den färdiga koppen.
Kathrine Löfberg säger att företaget tar stort socialt och miljömässigt ansvar för hela värdekedjan, från kaffebonden till den färdiga koppen. Foto: Lisa Olaison

Engagemanget i lokalsamhället finns kvar.

– Ja, det hänger ihop. Vi skulle inte kunna vara kvar här i Karlstad, vilket vi vill och har ambition för, om inte det här var en plats som var positiv att driva ett företag på och om inte folk gillade att bo och leva här.

Förutom fastighetsutvecklingen som pågår på Bryggudden och i Tullholmsviken nämner hon utvecklingsprojekt som bolaget har varit delaktigt i som Mitticity, Karlstad CCC och Löfbergs Arena.

– Sen engagerar vi oss också i olika projekt för ungdomar. Idrotten har varit något vi engagerat oss väldigt mycket i.

När hon fick frågan om hon ville bli styrelseordförande 2015 hade hon haft flera operativa roller i bolaget, och var då kommunikationsdirektör.

Kathrine Löfberg får Guldklubban

Var det självklart för dig att säga ja till uppdraget som styrelseordförande?

– Jag var tvungen att fundera lite. Jag hade inte tänkt ta över då, men vi har en 70-årsgräns i styrelsen och när min pappa Anders var på väg mot 70 gav han oss i uppdrag att se på det här, hur vi vill ta över. Då kom frågan upp. Lite betänketid ville jag ha, och jag ville även säkra upp med de andra i fjärde generationen att de hade största förtroende för mig, och att jag var den absolut bästa vi kunde få, inte bara den bästa i familjen.

Kalla kaffedrinkar i olika smaker är bara några av de nya produkter som företaget tar fram med jämna mellanrum.
Kalla kaffedrinkar i olika smaker är bara några av de nya produkter som företaget tar fram med jämna mellanrum. Foto: Lisa Olaison

När Löfbergs tar stora affärsbeslut väger miljömässig och social hållbarhet tungt, förutom den ekonomiska kalkylen.

– Man måste alltid ha de här tre dimensionerna med sig. Det är en av våra styrkor tror jag som familjeföretag, att vi kan vara uthålliga, vi ser det i ett längre perspektiv.

Vill fortsätta växa

Löfbergs har som ambition att fortsätta växa på den globala marknaden.

– Vi har jättepotential tror jag i England och Baltikum, och även i Finland där vi inte har varit lika länge som Danmark och Norge. Jag tror att både kan växa där vi finns idag, men också se på nya marknader och växa.

Konkurrensen från de globala jättarna är tuff för ett förhållandevis litet familjeföretag.

– Jag tror att vi kan överkomma det som kan vara en utmaning genom att samarbeta med andra. Det måste inte vara andra kaffeföretag eller andra familjeföretag, men tillsammans kan vi bli starka och agera utifrån det.

Har ni aldrig haft några planer på att komma till börsen?

– Nej, faktiskt inte. Vi är övertygade om att vi ska behålla det här. Andra kan ha idéer, men vi är övertygade. Vi gjorde ett arbete för några år sedan som vi kallar Next Generation 2050. Vår generation pratade mycket om varför vi äger det, vad vi har för gemensamma målsättningar mot 2050. Vi har en lång ambition att se till att det finns kvar länge. Och vi har sagt att kvittot på om vi lyckas är om nästa generation, den femte, vill ta över. Vill de det har vi verkligen lyckats.

Vad har du för egna mål?

– Man vet aldrig hur länge jag har den här rollen, men jag ser ser det långsiktigt. Jag är väldigt engagerad i utvecklingsprojekten för kaffebönderna, jag är ordförande i International coffee partners med nio familjeägda kaffeföretag i Europa. Bara det nätverket och de internationella kontakterna tänker jag är något som kan utvecklas mycket mer i framtiden.

Vad vill du uppnå på ett personligt plan?

– Jag tycker att det viktigt att hela tiden lära sig nya saker. Den kunskapen kan man få av andra människor, nätverk, evenemang, rena utbildningar - att man aldrig slutar utvecklas.

Vad gör du helst när du inte jobbar?

– Just nu har jag spelat mycket tennis och padel. Det är mitt andningshål just nu där man fokuserar verkligen under en kortare tid på andra saker. Det är viktigt att träna över huvud taget. Jag sysslar en del med yoga, och jag hade tänkt spela lite mer golf. Och så är jag gärna med familj och vänner.

När trivs du som allra bäst?

– Då kanske jag är ute på Vänern, eller på Västkusten på en båt. Vi har en lite mindre båt på Hammarö, som man kan göra dagsturer med. Sen har jag seglat en hel del på Västkusten, det tycker jag är fantastiskt.

Artikeltaggar

Karlstad CCCKathrine LöfbergNäringslivTullholmsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.