I kampen mot corona: vårdpersonal får ytterligare ett omklädningsrum

Publicerad:
All vårdpersonal som utgår från Vikhyttegatan har fått ytterligare ett omklädningsrum att använda sig av. Detta är en åtgärd från Filipstads kommun för att försöka förhindra smittspridning av corona. Foto: Filip Kowalski

Från och med måndag, 1 juni, har all vårdpersonalen som utgår från Vikhyttegatan ett till omklädningsrum att nyttja.

Initiativet är ett sätt för Filipstads kommun att försöka förhindra smittspridningen av corona.

- Det här är den största arbetsplatsen vi har - vi pratar om flera hundra personer, så det var ingen liten fråga att lösa, säger Michael Björklund, stabschef.

Måndagsförmiddagens sedvanliga pressträff utanför kommunhuset i Filipstad inleddes med att konstatera att coronaläget efter helgen tycks stabilt.

– Vi har gjort provtagningar men bekräftade fall det får vi senare i veckan. De signaler vi fått är ändå att det är stabilt. Folk jobbar och har skyddsutrustning så det är en hårdare arbetsbelastning än normalt, men det har inte förvärrats och stabiliteten där folk gör sitt fortsätter, konstaterar stabschefen Michael Björklund.

Han och Sara Virkki Björnberg, informatör på Filipstads kommun, kunde också delge att frågan gällande omklädningsrum för vårdpersonal, som diskuterades tidigare, nu fått en lösning. Tack vare att kommunen får använda ambulansens gamla lokaler (som ägs av Region Värmland) på Vikhyttegatan ska personalen nu slippa trängas.

– Det här problemet har vi vetat om i två tre, veckor och vi har haft en arbetsgrupp som jobbat med att försöka hitta lokaler och från och med i dag (måndag) har vi hittat en lösning, säger Björklund som fortsätter:

– Vi har städat och flyttat dit skåp och omfördelat personalen så det nu är fifty-fifty ungefär. Nu har vi trygga omklädningsrum för flera hundra personer.

Björklund tillägger även:

– Nu har vi kanske gjort den sista åtgärden för att begränsa eller förhindra smittspridning inom våra verksamheter. Det är vi glada över att vi lyckats med.

"Köpt oss tid"

Att använda ambulansens gamla lokaler som omklädningsrum är dock ingen permanent lösning då Region Värmland planerar för ombyggnationer.

– Vi får använda dem tills de börjar bygga om. Men självklart måste vi hitta en permanent lösning på sikt - nu har vi köpt oss tid för att försöka hitta andra lokaler. Och det kan ta bra många månader innan Region Värmland sätter igång, säger Björklund.

Under måndagens presskonferens togs också Folkhälsomyndighetens beslut om att den 15 juni häva rekommendationen om distansundervisning upp. Björlund och Virkki Björnberg vill här vara tydliga med att det endast är gymnasiet som berörs - inte SFI och Komvux, vilka fortsätter sin undervisning på distans.

– Bakgrunden är att man ska kunna genomföra sommarskola, det är ett stort behov av det och svårt att göra på distans, menar Björklund.

Jobbar vidare

När frågan om omklädningsrum med mindre trängsel för vårdpersonalen nu är löst fokuserar kommunen sitt arbete på corona i vardagen och hur samhället på lång sikt ska fungera.

– Vissa grupper har fått det lite tuffare och då måste vi satsa på de grupperna och det kartlägger vi nu. Coronan försvinner inte för att det är sommar - det försvinner först då vi har ett vaccin och då får vi hantera konsekvenserna innan det kan återgå till ett normalt samhälle. Och då pratar vi om ganska många månader, säger Björklund.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunMichael BjörklundNyheterSara Virkki Björnberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare