Fler unga går in i väggen – så kan du hjälpa

Insändare
PUBLICERAD:
Många unga är stressade då de har så många saker som måste göras samtidigt, bland annat i skolan. Insändarskribenten ber om hjälp.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det är alldeles för hög press på dagens ungdomar från allt, men speciellt i skolan. Många vuxna säger att vi ungdomar bara är lata och aldrig tar tag i saker. Men det är inte så konstigt när vi har 100 olika saker att göra och som ska vara klara nästan samtidigt.

Då blir det att man får för mycket att göra så man vet inte vart man ska börja så det slutar med att hjärnan kraschar. Vi är inte lata, vi är stressade.

Själv är jag inne i slutspurten i tvåan på gymnasiet nu vilket ska vara den jobbigaste årskursen på gymnasienivå.

Jag förstår varför alla säger det nu. Speciellt nu i slutet av året är det extra mycket att göra.

När man är i slutet på sin tonår ska man göra bra ifrån sig i skolan, umgås med kompisar och familj, hjälpa till hemma, gärna ha en hobby man håller på med på fritiden, ta körkort, röra på sig för att hålla sig hälsosam, sova minst åtta timmar och samtidigt vara glad och trevlig.

Det håller inte.

Det är också under den här perioden i våra liv som vi ska hitta oss själva och ta reda på vilka vi är. Men det har man inte tid för om man ska göra femtioelva saker samtidigt. Det är inte konstigt att allt fler unga blir stressade, lider av ångest och går in i väggen. Enligt psykologen Peter Währborg råder det ingen tvekan på att den psykiska ohälsan bland barn och unga har försämrats under de senaste decennierna.

Enligt en studie från Stockholms Universitet visade det sig att var tredje 16-åring är kroniskt stressad. De största anledningarna till det var att de kände höga krav i samband med lågt socialt stöd, låg självkänsla samt sömnproblem.

Det är inte konstigt att det är just de tre som är de största anledningarna till stress bland unga just. Det blir som en ond cirkel eftersom de höga kraven från skolan gör att man inte har tid att träffa sina kompisar lika mycket, göra saker man tycker är kul, ta hand om sig själv och sova 8-9 timmar per natt. Eftersom man vill ha någon form av socialt liv blir det ofta att man kortar ner sömnen. Även om man inte träffar sina kompisar blir det lätt sömnen som får lida av allt man har att göra i skolan då man pluggar sent på kvällarna och när man väl ska sova är hjärnan fortfarande på högvarv. Eftersom man hela tiden är upptagen med annat blir det också lätt att man inte jobbar så mycket på sin självbild vilket i sin tur leder till låg självkänsla.

Det är inte bara jag som känner såhär. Linda Schmidt som skrev en insändare till Sundsvalls Tidning anser också att skolan ställer för höga krav på oss ungdomar. Hon säger:

- Man orkar inte prestera på den nivå vi måste i dag. Vi blir helt slut av att försöka uppnå de mål vi tror att vi kan och när vi har så mycket att göra är det helt enkelt lättare att bara lägga av.

Detta var från 2011 och kraven på alla jobb ökar så man behöver alltid bli bättre och bättre. Detta gör att det blir högre press i yngre åldrar för man måste börja tidigt för att nå upp till den nivån det krävs att man ska vara på.

Vad kan du som läser denna insändare göra åt saken då för att hjälpa oss lite?

Om du jobbar inom skolvärlden är du säkert väl medveten om hur mycket vi får att göra och att många inlämningar och prov blir ihoptryckta på samma vecka. Snälla försök då att sprida ut våra deadlines lite mer så det inte blir att allt ska in samtidigt.

Jobbar du inte inom skolvärlden kan du hjälpa ungdomar runt omkring dig genom att höra av dig till dem och fråga hur de har det. Då kan du inte göra så mycket mer än att ge din tid och stöd.

Men ibland är det allt som behövs för att vi ska må lite bättre. Ni kan hjälpa oss psykiskt även om ni inte kan ta bort all börda från skolan.

Matilda Haag

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.