Hoppa till huvudinnehållet

Brister på trygghetsboende - de boende får flytta

Publicerad:
Trygghetsboendet Kronogården på Kronoparken stängs på grund av brister i omsorgen..
Trygghetsboendet Kronogården på Kronoparken stängs på grund av brister i omsorgen.. Foto: Lisa Olaison

Kronogårdens trygghetsboende på Kronoparken i Karlstad stängs. Redan före sommarens slut ska alla 29 äldre som bor där ha fått nya boenden.

Brister i vården och omsorgen är orsaken.

– Det är djupt beklagligt att vi har hamnat i den här situationen, säger Jill Mattsson, verksamhetschef trygghetsboende, till NWT.

En flytt av boendet var planerad till nästa år, men den genomförs alltså i stället nu.

– Vi skulle ha flyttat till Stjärnhuset våren 2021, men det har framkommit brister i vår egen verksamhet som vi kan konstatera är så pass allvarliga att vi tidigarelägger den planerade flytten för att säkerställa att vi har det patientsäkert.

Enligt Jill Mattsson består bristerna bland annat i vad hon kallar "dålig följsamhet till de åtgärdsbeskrivningar som finns."

Vårdskada

– Det kan innebära att kunderna inte har fått den vård och omsorg som de har rätt till. Vi har också en utredning som pågår gällande en vårdskada. Utredningen är inte helt klar på alla punkter, men vi ser att det är så allvarligt att vi kommer att anmäla oss själva till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Jill Mattsson säger att man har vidtagit åtgärder i det specifika fallet som gör att kunden just nu mår bra.

Bristande information

Hon menar att problemen till stor del beror på att informationen mellan personalgrupperna inte har fungerat tillfredsställande. Den legitimerade personalen har inte alltid fått rätt information om vad som behöver göras för de boende.

Det var den egna personalen som upptäckte bristerna och slog larm.

– I april kom en ny sjuksköterska som tog sakerna vidare till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Det var då utredningen startades.

Hur länge har bristerna pågått?

– Vi har säkerligen haft det under en längre tid, men inte uppmärksammat det på det sättet. Det här kom säkert inte i april.

Att ordna nya platser kommer enligt Jill Mattsson inte att bli något problem.

– Hade det varit ett annat ställe där vi inte redan varit på väg att flytta hade vi inte kunnat tidigarelägga flytten. Då hade vi behövt göra andra saker på boendet.

Sådana åtgärder genomförs även på Kronogården, för att den sista tiden ska bli så bra som möjligt. Man sätter bland annat in insatser som ska höja kompetensen hos personalen och i förlängningen kvaliteten på vården och omsorgen.

Artikeltaggar

Jill MattssonKronogårdsskandalenKronoparkenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.