Hoppa till huvudinnehållet

Vem ansvarar för granens fall i det här fallet?

Publicerad:
En gran är på väg att falla över riksväg 62 norr om Sysslebäck. I det här fallet är kanske inte fallet själva fallet, utan vems ansvar det är att ta bort granen.
En gran är på väg att falla över riksväg 62 norr om Sysslebäck. I det här fallet är kanske inte fallet själva fallet, utan vems ansvar det är att ta bort granen. Foto: Privat

Vems ansvar är det när en gran håller på att falla över en väg? Den frågan ställer sig Joe Bengtsson i Kärrbackstrand. Granen har hållit på att välta i flera veckor och trots ett samtal till SOS alarm har inget hänt.

Joe Bengtsson från Kärrbackstrand har under en längre tid observerat att en gran är på väg att falla ut på riksväg 62, söder om avfarten till Bograngen.

Han ringde 112 för han ansåg att granen utgör en fara för trafikanterna.

– Den där granen har hängt ett tag. Rasar den så kommer den att rasa ut i vägen. Förra fredagen rann sinnet över på mig och då ringde jag 112. Men det har inte hänt någonting, säger Joe Bengtsson.

Joe Bengtsson är president i Republiken Nordvärmland, vars Facebook-sida den senaste tiden handlat om en trafikfarlig gran.
Joe Bengtsson är president i Republiken Nordvärmland, vars Facebook-sida den senaste tiden handlat om en trafikfarlig gran. Foto: Morgan Bäckvall

Ändå hade man från SOS alarm sagt att man skulle ta kontakt med Trafikverket. Enligt Joe Bengtsson har han från Trafikverkets underentreprenör fått beskedet att granen står för långt ifrån vägen för att de ska få fälla den.

– Det är alltså flera månader sedan granen började att luta över vägen. Granen hänger i grenarna på en björk. Det ser ut som om granen kommer längre och längre ut mot vägen. Det är som ett Moment 22. Någon skulle väl kunna ta bort den här granen innan det händer någonting.

– Man kunde väl åtminstone sätta upp en ordentlig varningsskylt. Man kanske inte kan sänka hastigheten, men en varning. Det är 90 på sträckan.

När Joe Bengtsson lade ut en bild på Facebookgruppen Republiken Nordvärmland blev granen en "snackis". Där har man försökt att resonera om vem som är markägare och se om det är dennas ansvar.

Artikeltaggar

Joe BengtssonNyheterSOS AlarmSysslebäckTorsby kommunTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.