Uppskjutet försvar

Ledare
PUBLICERAD:
Patrullfartyget HMS Stockholm måste ersättas.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Det råder fortsatt politiskt dödläge i försvarsförhandlingarna mellan oppositionen och regeringen. Och nu skjuts tidpunkten för när de skall vara klara upp än en gång. Hittills har regeringen inte velat bjuda en endaste krona mer. Det finns ingen anledning att enas bara för enandets egen skull.

Den 15 maj var det tänkt att den parlamentariska försvarsberedningen, som nu i praktiken leds av försvarsminister Peter Hultqvist (S), skulle ha förhandlat fram det som skall ingå i höstens försvarsbeslut. Men det stöp på att den rödgröna regeringen inte var beredda att ge några tillskott, trots att de visat sig att tidigare nivåer byggde på glädjekalkyler. I sista minuten sköts tidpunkten fram till den 19 maj, alltså i dag. Men i går stod det klart att regeringen inte rört sig en tum, och Hultqvist har fått förlänga förhandlingarna till den 16 juni.

Det återstår att se om det har någon betydelse. Det finns ju ingen mening att ständigt skjuta fram förhandlingarna om man inte är beredda att göra några som helst eftergifter. Och oppositionspartierna, särskilt Moderaterna och Kristdemokraterna, har gjort det klart de inte kommer att godta ännu ett underfinansierat försvarsbeslut.

Det handlar både om vilka nivåer som skall gälla för den egentliga beslutsperioden fram till år 2025, men också var man skall lägga sig mellan 2026-2030. Regeringen vill överhuvudtaget inte diskutera perioden efter 2025. De fyra borgerliga partierna kräver 45 miljarder mer för att man då hjälpligt skall uppnå det som försvarsberedningen kom fram till i sin rapport Värnkraft förra året.

Utöver det så vill M och KD ha tillskott på 3,8 miljarder fram till 2025. Detta för att priskompensera försvaret. Där är Centern och Liberalerna mer uppbundna av den ekonomiska ram som de kom överens om med regeringen i augusti. Men de är samtidigt väldigt angelägna om att det stora oppositionspartiet M är med i en uppgörelse.

Alla partier är bland annat ense om Försvarsmakten får tre brigader i vardera Lund, Skövde och Boden och en reducerad brigad i Mälardalen, regementen i Arvidsjaur och Göteborg, och en flygflottilj i Uppsala. Däremot vill regeringen inte ha några nya regementen i Falun och Kristinehamn. Så Värmlands S-riksdagsledamöter får stå till svars för om artilleriet inte återkommer till Kristinehamn.

Flottan hamnar också i strykklass om regeringen får sin vilja igenom. Två nya korvetter skall beställas, men eftersom flottan även har två gamla korvetter, numera omklassificerade till patrullfartyg, som snart är 40 år gamla, så behövs det ytterligare två för att ersätta HMS Stockholm och HMS Malmö. Men att skjuta till medel för det är regeringen inte beredd att göra. De borgerliga vill också satsa mer på luftvärn för armén, bättre ledningsförmåga, rörlighet och logistik för förbanden och nya robotar till flygvapnet.

Man kan undra vad regeringen sysslar med som slagit klackarna i backen, men ändå envisas med att fortsätta förhandlingarna. De måste inse att de inte har någon majoritet och kan diktera sina snåla villkor åt de andra partierna. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill alla satsa betydligt mer på försvaret. Då kan inte S-MP-linjen få styra. Frågan är dock om C och L är beredda att sätta hårt mot hårt, med tanke på vad det kan få för konsekvenser för januariöverenskommelsen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.