Steve Earle & The Dukes - En välkommen nytändning

Skivor
PUBLICERAD:
Steve Earle har gjort ett album utifrån en gruvolycka.
Foto: Amy Harris

Steve Earles skivflöde har varit långt, stadigt och rikt. Albumen har haft lite olika inriktning och ibland har det spretat och svajat väl mycket.

På nya skivan fokuserar han på en enskild händelse, samtidigt som han använder den breda musikaliska penseln från alla sina musikaliska faser.

Fokuseringen verkar ha gjort honom gott och temat är en gruvolycka i West Virginia 2010 som krävde 29 liv. Sångerna bygger på intervjuer och några av dem ingår också i en pjäs om händelsen men det är inte en bitter uppgörelse med gruvbolaget, han tar det snarare som utgångspunkt för en berättelse.

Det gör effekten större; de riktiga människorna bakom tragedin träder fram, även om han faktiskt också räknar upp dem alla vid namn. Ibland är det gospel, andra gånger blues, rock eller folk – men ändå är det den mest homogena och fokuserade skiva Steve Earle har gjort på många år. En välkommen nytändning.

Bästa låt: It´s about blood

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.