Hoppa till huvudinnehållet

Stängt museum lanserar ny app

Publicerad:
I Värmlands museums nya app finns mobila guider till kulturhistoriskt intressanta platser i Värmland.
I Värmlands museums nya app finns mobila guider till kulturhistoriskt intressanta platser i Värmland. Foto: Lars Sjöqvist

Värmlands museum är fortsatt stängt och under sommaren kommer även filialerna att vara i stort sett stängda. Nu kommer dock en tröst och en hjälp till alla som vill ut och uppleva kulturhistoriskt intressanta platser: en app.

Värmlands museum släpper tio mobila guider till fyra besöksmål och andra kulturhistoriskt intressanta platser i Värmland.

– Genom en mobil guide kan besökaren få ut mer av sin upplevelse och lära sig mer om platsen, i sin egen takt, står det uppmuntrande i ett pressmeddelande från länsmuseet.

På von Echstedtska gården i Kila kan man med hjälp av guiderna ta reda på mer om gårdens byggnader, örtagård och apelgård.

Med start vid Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet finns guider till finngårdarna, 7-torpsleden och naturstigen Karmenpolku som tar besökaren upp till Karmenkynna hembygdsgård och tillbaka.

I Långbans gruv- och kulturby utanför Filipstad tas besökaren med på en tur mellan gruvor och hytta, gruvlavar, monumentala varphögar och John Ericssongårdens grönskande trädgård.

Med start vid Värmlands Museum på Sandgrundsudden i Karlstad kan man ta reda på mer om citaten på museibyggnadens fasad eller gå en stadsvandring bland historiska platser i Karlstad.

En vårdag på von Echstedtska gården i maj 2020. Trädgården kommer att vara öppen några dagar i veckan i sommar och med hjälp av en app kan man lära sig mer om gården.
En vårdag på von Echstedtska gården i maj 2020. Trädgården kommer att vara öppen några dagar i veckan i sommar och med hjälp av en app kan man lära sig mer om gården. Foto: Lars Sjöqvist

I guiden Möt Värmland ges tips och inspiration till utflykter kring andra kulturhistoriska platser i landskapet. Möt natur och kulturlandskapet Värmland med allt från skärgårdskust och jordbruksbygd till bergslag och storskog.

Till hösten utlovas ytterligare guider med fördjupningar till utställningarna.

Appen, som heter Värmlands museum, finns att ladda ner via Appstore eller Google play.

Vybild över Långban gruv och kulturby.
Vybild över Långban gruv och kulturby. Foto: Lars Sjöqvist

Artikeltaggar

BesöksnäringDigitaliseringFilipstadKarlstadKilaLångbanLångbans gruvbyLekvattnetMobiltelefoniMuseumNöje/KulturSandgrundsuddenSommarTorsbyTorsby finnskogscentrumTurismVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.