Inga svenska turistbesök i Grekland

Publicerad:
Sverige finns inte med på Greklands lista över välkomna turister. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Grekland meddelar att landet öppnar sina gränser för turister från 29 länder från och med den 15 juni.

Sverige finns inte med på listan över länder.

Totalt 16 EU-länder står med på den lista som turismdepartementet i Grekland offentliggjorde på fredagen över de länder vars turister får besöka Grekland. Tillståndet gäller för inresa via de internationella flygplatserna i huvudstaden Aten och Thessaloniki.

Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Österrike är bland de länder vars medborgare får resa till landet när turistsäsongen sätter fart på allvar. Även Estland, Lettland och Litauen finns med på listan. Det finns inledningsvis ingen specifik förklaring om varför Sverige inte ingår.

Förutom Sverige så får inte heller turister från Frankrike, Spanien, Storbritannien eller Italien resa till Grekland.

"Listan baseras på det epidemiologiska läget i varje enskilt land" skriver Grekland i ett uttalande. Rekommendationer från flygmyndigheter, och Greklands kommission för smittsjukdomar har också tagits i beaktande, enligt uttalandet.

Nya besked om inresetillstånd väntas komma i samband med att landets regionala flygplatser öppnas den 1 juli.

Turismdepartementet i Grekland säger att turister och besökare som kommer till landet kan komma att genomgå slumpvis provtagning. Regeringen fortsätter att följa utvecklingen noggrant för att se om eventuell smittspridning ökar.

Turismen i Grekland står för en betydande del, omkring 20 procent, av landets bruttonationalprodukt. Omkring 33 miljoner turister besökte Grekland förra året.

Artikeltaggar

CoronavirusetEUGreklandNyheterTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare