Fotbollen tillbaka i juni – utan publik

Publicerad:
Herrallsvenskan i fotboll har fått grönt ljus att starta nästa månad. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

Svensk fotboll, liksom övrig tävlingsidrott, får starta den 14 juni.

Resor till bortamatcher kommer att tillåtas. Däremot lär det inte bli publik på läktaren förrän tidigast i höst.

– Det här ska inte ses som att vi snabbt rullar tillbaka alla restriktioner, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Fredagsmorgonens besked innebär bland annat att dam- och herrallsvenskan i fotboll kan se fram emot en säsongspremiär. Planerade startdatum är den 14 juni för herrarna och 27–28 juni för damerna.

– Det blir tydligt vad som är viktigt under människors vardag. Jag har hört ett stort engagemang för idrotten, och inte minst om att få tillbaka elitidrotten, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Resor tillåts för lagen

De allmänna restriktionerna som gäller för inrikesresor – max två timmar – är inget hinder för elitmatcher.

– När det gäller professionell idrott så görs bedömningen att det är nödvändiga resor, det är resor i arbetet som i princip tillåts, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Amatöridrotten får fortsatt anpassa sig till de allmänna restriktionerna, men det kan komma lättnader också kring dessa.

– Vi räknar med att inom någon vecka gå fram med sådana bedömningar. Antingen lättar man upp det eller så ligger man kvar som det är nu, säger Johan Carlson.

Ingen publik på länge

Det blir nu snabba ryck för klubbarna och deras intresseorganisationer Svensk elitfotboll (Sef) och Elitfotboll dam (EFD). Träningsmatcher ska ordnas, herrarnas svenska cupen ska klämmas in (damernas har ställts in) och sedan ska det väljas en variant av de spelprogrammen som sedan en tid finns.

Till nästa steg, att spela matcher inför publik, är det däremot långt, säger Johan Carlson.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen på 50 (personer) kommer att gälla över sommaren.

Fredagens besked gäller alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan. Men det är under förutsättning att det sker utomhus, omfattar som mest 50 personer och håller sig till Folkhälsomyndighetens övriga restriktioner.

Oklart besked

En fråga som hänger i luften är hur de 50 personerna ska räknas under exempelvis en allsvensk fotbollsmatch. Den siffran uppnås i princip genom att bara räkna in båda lagens spelare och ledare.

– Det där är en tolkning av ordningslagen och det är upp till polisen att göra det, säger Amanda Lind.

– Enligt dialogen mellan idrottsrörelsen och Folkhälsomyndigheten så gör man bedömningen att till exempel herr- och damallsvenskan ska kunna dra igång igen. Men det är klart att man måste ha en dialog med polisen hur det ska kunna anordnas.

Något som löpte som en röd tråd under presskonferensen var den upprepade brasklappen om att man inte ska tolka beskedet som att Sverige är på väg in i ett normalläge.

– Beslutet att starta upp tävlingsverksamhet ska inte ses som en allmän lättnad av gällande restriktioner och rekommendationer, där vill jag vara väldigt tydlig, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi är fortfarande i ett allvarligt läge utifrån ett smittskyddsperspektiv.

Lasse Mannheimer/TT

Lars Larsson/TT

Artikeltaggar

Amanda LindAnders TegnellCoronavirusetFolkhälsomyndighetenFotbollJohan CarlsonMikael DambergSvensk ElitfotbollSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare