Hoppa till huvudinnehållet

Tuffa beskedet om Värmlandsmontern

Publicerad:
Bokmässan i Göteborg i höst kommer att bli en mässa utan mingel - och utan skrädmjölsdrömmar. Foto: Tommy Löfgren

Bokmässan i Göteborg blir digital på grund av corona. Då väljer Region Värmland att kliva av mässan helt.

– Vi kommer inte att medverka när det blir digitalt, säger Ricky Andreis, projektledare.

På torsdagsmorgonen meddelande Bokmässans arrangörer att mässan inte kommer att kunna genomföras på vanligt vis i år, på grund av coronapandemin. Bokmässan ställs inte in, men ska bli en helt digital företeelse.

I Värmland ledde beskedet till ett kort möte på torsdagsförmiddagen och ett beslut: det blir ingen Värmlandsmonter i år.

Värmland står över Bokmässan helt.

"Ett begrepp"

– Värmlandsmontern har blivit ett begrepp därnere, konstaterar Ricky Andreis.

I Värmlandsmontern kan man både fika - de berömda skrädmjölsdrömmarna har en viktig roll – och lyssna till författare.

– Det är många som tittar in och jag tycker att vi har det lite mer avslappnat i vår monter och det är ett helhetsgrepp vi vill få med på mässan. Vi vill lyfta varumärket Värmland i ett berättarperspektiv.

Att ha montern enbart som bas för digitala sändningar bedömer de monteransvariga som för dyrt i förhållande till nyttan. Att sända från Värmland istället var inte ett alternativ: enligt Ricky Andreis byggde idén från mässarrangörernas sida på närvaro i Göteborg.

Då satsar regionen hellre lokalt, lite senare under hösten.

Krut och kraft

– Vi har bokfestivalen i Värmland den 13 och 14 november där vi också kan sända digitalt, om vi också får problem med den fysiska närvaron i höst. Det är bara sex veckor mellan mässan och festivalen och vi lägger hellre krut och kraft där istället.

Planen nu är att Värmlandsmontern ska komma tillbaka på mässan 2021, under förutsättning att det då blir en vanlig bokmässa igen, med plats för såväl fysiska möten som skrädmjölsdrömmar.

Ricky Andreis är projektledare för Värmlandsmontern, men får nu sikta in sig på 2021 istället - fast däremellan blir det en bokfestival i Karlstad i november.
Ricky Andreis är projektledare för Värmlandsmontern, men får nu sikta in sig på 2021 istället - fast däremellan blir det en bokfestival i Karlstad i november. Foto: Lisa Olaison

Planeringen för årets monter hade kommit ganska långt:

– Vi har ett trettiotal som anmält intresse, men jag har meddelat dem för några veckor sedan att det ser osäkert ut med bokmässan, säger Ricky Andreis.

Och hur ser det ut inför festivalen på Nöjesfabriken?

– Vi bokar på som att den blir av, men har meddelat alla reservationer för att det kan bli ändringar. Vi tittar på en plan B, men räknar med att vi kan ta beslut en bit in i september.

Beskedet om bokmässan - så ska bokfesten räddas

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgGöteborgKarlstadLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandRicky AndreisSkrädmjölVärmlands länVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.