Hoppa till huvudinnehållet

Sture Bergman ny vd för NWT Gruppen

Publicerad:
Sture Bergman ersätter Mats Muregård som vd för NWT Gruppen 1 oktober.

Sture Bergman, 56, blir ny vd för NWT Gruppen.

Han är journalist i grunden och kommer närmast från jobbet som vd för VK Media i Umeå.

Sture Bergman har arbetat i olika roller inom media i hela sitt yrkesliv. Bland annat som reporter, chefredaktör och de senaste åren som vd för VK Media.

Nu lämnar han Västerbotten, flyttar till Karlstad och blir ny vd för NWT Gruppen.

Han har ingen koppling till Värmland sedan tidigare, men har varit delaktig i samarbetet mellan NWT, norska Polaris Media och VK Media.

– Jag vet att det är ett väldigt, väldigt välskött medieföretag. Det är klart att det är tacksamt att komma till ett sådant företag, det är inte ett städuppdrag om jag säger så. Tvärtom handlar det om att förvalta och förlösa ytterligare bra saker ur medarbetare och företag. Det ser jag som en jättefin möjlighet, säger Sture Bergman.

Det är och har varit en spännande tid i tidningsbranschen – vad tänker du om framtiden?

– Det är lite dubbelt. För tio år sedan kanske vi var väldigt sökande, vad skulle hända med digitaliseringen och hur skulle vi lyckas hitta sätt att ta betalt för digitala prenumerationer. I dag vet vi att det fungerar, vi vet dessutom att det är det som är i vårt dna, lokal kvalitetsjournalistik, som våra läsare vill betala för. Det är kärnan i vår verksamhet som det går att kapitalisera på och få till en digital prenumerationsaffär. Det är jätteskönt.

– Det som bekymrar mig är att annonssidan är under så stark press där vi tappar marknadsandelar till de stora amerikanska plattformarna. Där kan jag känna att det finns mer att göra på att hitta bra samarbeten över hela tidningsindustrin, samarbeten som vi tidigare inte haft.

Fria medier

Sture Bergman ser en stark framtid för den lokala journalistiken – och betonar vikten av uppdraget.

– Fria medier är en förutsättning för demokratin, inte tvärtom. De fria tidningarna fanns och var en grundbult för att vi skulle få demokratiska institutioner. Den äldsta tidningen i Sverige är faktiskt äldre än vår tryckfrihetsförordning.

NWT Gruppens delägare Victoria Svanberg säger att ägarna och styrelsen är mycket glada över rekryteringen av Sture Bergman.

– Han är i grunden journalist och har arbetat som chefredaktör på Norrbottens-Kuriren, Västerbottens-Kuriren och senaste tiden som vd för VK Media. Det har inte varit avgörande att han har en journalistisk bakgrund, men det är en fördel eftersom en så stor del av NWT Gruppen finns inom mediaområdet. Dessutom har han erfarenhet av NWT:s andra viktiga ben, fastigheter. Han har goda förutsättningar för att kunna utveckla alla verksamhetsgrenar som bolaget har.

Händelserik tid

Nuvarande vd:n för NWT Gruppen, Mats Muregård, meddelade styrelsen redan förra året att han ville lämna uppdraget under 2020.

Han har varit vd i elva år. En tid när det har hänt mycket i branschen – och i företaget.

– De senaste åren har vi tydliggjort de olika benen vi har i koncernen, vi har mediadelen där vi förvärvat ett antal tidningar under min tid. Det har varit en väldigt omfattande process. Vi har också satsat hårdare på fastighet, bland annat med bygget vid NWT-huset och förvärv av fastigheter. Och inte minst har vi startat vårt distributionsbolag. Allt har vi gjort för att media är utmanat i sin affärsmodell i och med att annonsaffären blivit svagare. Då har också övrig verksamhet blivit viktigare för oss, säger Mats Muregård.

Vad ska du göra nu?

– Det finns de som säger att det finns annat att göra i livet än att jobba, jag tänkte testa det, säger Mats Muregård.

– Jag kommer inte att ta något mer operativt uppdrag, men om någon tycker att det kan vara intressant att ta tillvara på mina kunskaper i form av styrelseuppdrag eller liknande kan jag överväga det.

Sture Bergman tillträder vd-tjänsten den 1 oktober.

Artikeltaggar

KarlstadMats MuregårdNWT Gruppen ABNyheterSture BergmanVictoria Svanberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.