Personlig reflektion om Skutbergets betydelse

Insändare | Muminlandet
PUBLICERAD:
Insändarskribenten skriver om sina personliga erfarenheter av Skutberget och vad motionscentralen betytt för honom.
Foto: Helena Karlsson
Det finns anledning att reflektera och beskriva dels vad Skutberget betytt för mig och dels vad jag tycker det skall betyda.

Jag jobbade ett antal år som diakon i Svenska kyrkan. Sista uppdraget var som föreståndare på Dömle Stiftsgård 1971 till 1976.

Via arbetsförmedlingen fick jag hänvisning till Socialtjänsten i Karlstads kommun eftersom jag var utbildad socionom. Erbjöds ett veckolångt vikariat i augusti 1977och vikariatet växte. Var då 35 år och efter det att jag fyllt 67 var det dags att bli pensionär.

När jag började jobba i kommunen hade vi dubbeltimmar lunch på torsdagar och det var en ganska stor grupp som åkte ut till Skutberget och tränade. Friskvård kallas det och det ingår i arbetsgivarens ansvar att avsätta tid till personalens hälsa.

Skutbergets motionscentral och motionsspåren har under många år varit viktiga för mig. Deltog med ett gäng ”gubbar” som under många år tränade på söndagarna på Skutberget.

Detta lade grunden till att jag och en arbetskamrat gjorde Sverige Klassikern 1986. Det har dessutom blivit fyra Vättern rundor för mig, under rätt många år cyklade jag och en granne från Dejefors till våra arbetsplatser i Karlstad under maj, juni och augusti månader.

Skutberget har verkligen varit friskvård för mig.

När två av våra dåvarande kommunalråd presenterade tankegångar för Skutberget, dels var det First Camp och dels kommande planering där Mumin tankegångarna var i vardande. Sedan dess har jag med skiftand ork och möjlighet att avsätta tid varit verkligt avogt inställd till de planerade förändringar man hade i sikte och hur fantastiskt detta skulle komma att bli!

Kommunala företrädare som med mycket liten respekt för kommunmedborgarnas intresse av friskvård, avsätta markområde som skulle utnyttjas en tredjedel av året för Muminlandet och en verkligt kommersialiserad verksamhet.

Friskvården fick stryka på foten och motionscentralen las ner. Jag uppfattar det som en verkligt tveksam planering för friskvård i linje med det som var den ursprungliga planeringen för Anders Forsell.

Det sorgliga är att följa neddragningen, från att varit en anläggning med direkt personlig service till vart utvecklingen är på väg. Karlstad med snart 100 000 invånare skall kunna presentera en friskvårdsanläggning med god personlig service och ett heltäckande friskvårdscentrum och en anläggning för alla från barn och äldre till personer med funktionshinder.

Som sammanfattning är ju det geografiska området Skutberget i första hand anpassat för friskvård för hela människan.

Det finns ju anledning att ansvariga kallar på de intresseorganisationer som kan vara till gott stöd för att utveckla Skutberget till den friskvårdsanläggning som den ska var för hela människan och som en förebild! Jag kan bara berätta så här, vad mycket Skutberget betytt för mig historiskt och vad det betyder att jag trots Parkinson har de hälsoläge jag har idag!

Detta är i många stycken en personlig reflektion och ett uttryck för Skutberget som en viktig plats för friskvård och hälsa. Det måste var ett nödvändigt ansvar för den politiska ledningen i Karlstads kommun att inte lämna ifrån sig anläggningens ansvar och omsorg till företag som har sin egen lönsamhet för ögonen i första hand.

Nils Lennart Linnemann Björk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.