Hoppa till huvudinnehållet

Markus letar ny klubb - garderar med bra högskoleprov

Publicerad:
På fredag går förre FBK-målvakten Markus Svensson på is igen, med målet att hitta en ny arbetsgivare på hög nivå. Men just nu saknar han anbud och garderar med att "göra ett jäkligt bra högskoleprov".
På fredag går förre FBK-målvakten Markus Svensson på is igen, med målet att hitta en ny arbetsgivare på hög nivå. Men just nu saknar han anbud och garderar med att "göra ett jäkligt bra högskoleprov". Foto: Joachim Lagercrantz

Han har två SM-guld och två silver och valdes till årets målvakts i SHL 2016.

Men just nu sitter arbetslöse förre FBK-målvakten Markus Svensson hemma på Råtorp i Karlstad och väntar på jobberbjudande.

– Just nu har jag inga anbud. Min agent hade lite kontakt med Oskarshamn men det var aldrig ens nära. Jag får göra ett jäkligt bra högskoleprov om det inte blir något fortsättning, berättar han.

I juli fyller toppmålvakten 36 år. Kontraktet med Färjestad förnyades inte efter säsongen.

FBK valde istället att ta in tio år yngre norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland som ny målvaktskollega och konkurrent till Arvid Holm, 21. Kraftig föryngring här också alltså, till ett lag som lär bli SHL:s yngsta i vinter.

Bra högskoleprov

– Jag inser ju att jag inte kan hålla på med hockeyn i all oändlighet. Tyvärr är min ålder ingen fördel samtidigt som jag kommer från en statistiskt mindre bra säsong. Att jag gjorde en lite sämre säsong gör läget tuffare. Dessutom är situationen på den europeiska marknaden svårare. Där är det oroligt på grund av coronan. Men min ambition är att fortsätta med hockeyn. Vi får se vad som händer, säger han.

Om det nu inte blir så?

– Hahaha, jag får göra är jäkligt bra högskoleprov om det inte blir någon fortsättning med hockeyn.

Det har sympatiske Markus nämligen garderat med att göra, oavsett vad som händer. Han lyckas säkert bra med högskoleprovet också. Det här är en smart kille som är väl rustad för livet efter hockeyn.

Vad kan du tänka dig att jobba med efter karriären?

– Problemet är att jag är intresserad av väldigt många saker. Inget sticker ut. Men just nu är en fortsättning av hockeykarriären prio ett.

Bor kvar i Karlstad

Familjen bor fortfarande kvar i Karlstad.

– Vi hyr i andra hand och trivs jättebra i Karlstad. Finns ingen anledning att flytta förrän jag vet var jag ska spela nästa säsong.

Har du några erbjudanden att ta ställning till?

– Nej, inget alls. Jag är inställd på att det här kommer att ta tid och har ingen panik. Det får ta den tid det tar. I SHL är det väl fullt på målvaktssidan just nu och ute i Europa är det oroligt. I Sverige har klubbarna bra tv-avtal och kan väl börja säsongen utan publik. I Europa är nog inte läget riktigt detsamma antar jag. Där är nog klubbarna mer beroende av publikintäkterna. Just nu vet ju ingen vad som händer i höst.

Markus Svensson vann två SM-guld och två silver med Skellefteå och valdes till årets målvakt i SHL 2016.
Markus Svensson vann två SM-guld och två silver med Skellefteå och valdes till årets målvakt i SHL 2016. Foto: Robert Granström/TT

Ispremiär på fredag

Just nu tränar Markus på egen hand.

– Jag kör för fullt och förbereder mig för att fortsätta spela hockey på hög nivå. I morgon (fredag) går jag på is för första gången sedan sista matchen för säsongen. Vi är ett litet gäng som ska köra ihop. Jag, Linus Johansson, "Lilliz" Nilsson och några till. Blir kul att vara på is igen.

Delaktig i storhetstiden

Markus Svensson kom till Karlstad och Färjestad efter två säsonger i KHL och Spartak Moskva. Dessförinnan spelade han fem guldkantade säsonger i Skellefteå, och var i allra högsta grad delaktig i klubbens storhetstid.

Första FBK-säsongen hade Markus 92.0 i räddningsprocent på 31 matcher, med Adam Werner som målvaktskollega. I vinter blev motsvarande siffra 88.4 på 22 matcher med Arvid Holm som tuff målvaktskonkurrent.

Artikeltaggar

Arvid HolmFärjestad BKHenrik HaukelandIshockeyMarkus SvenssonSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.