Polisen varnar för spel på sociala medier: "Majoriteten förlorar sina pengar"

Publicerad:
Polischef Jonas Wendel avråder starkt från att delta i spelet Mandala som lockat många på sociala medier. Foto: Elin Larsson

Allt fler lockas in i det pyramidliknande spelet "Mandala" som lockar med att tjäna mer pengar än du satsat. Men det många inte vet är att spelet kan vara olagligt.

– Vi har kontaktat en person som dragit igång sådana här mandalacirklar. Hon hade inte riktigt förstått konsekvensen av det här, säger Jonas Wendel, polischef i Arvika.

Det är framförallt på facebook som Mandala tagit fart. Privatpersoner startar grupper där de försöker värva medlemmar.

Mandala är ett cirkelformat spel i tre nivåer. För att delta måste man swisha 1 000 kronor och hamnar då i första steget och den yttersta cirkeln. Om man lyckas värva fler deltagare så förflyttas man upp i hierarkin. När man väl nått den innersta cirkeln är tanken att man ska kunna lämna spelet med 8 000 kronor på fickan.

Men det här fungerar bara om det kommer in tillräckligt många personer. De allra flesta som hoppar på spelet får alltså aldrig se sin tusenlapp "förvandlas" till 8 000 kronor.

– Ett fåtal gör sin en hacka, men majoriteten förlorar sina pengar. Det är den rimliga ekvationen, alla kan inte vara vinnare. Man gör bäst i att spara sina pengar, säger polischef Jonas Wendel som starkt avråder från att delta.

Finns i Västvärmland

Spelets uppbyggnad, att hela tiden rekrytera nya personer, gör att spelet växer snabbt. Inte sällan bland unga personer.

Mandala utövas även här, i en av grupperna kunde AN hitta ett fyrtiotal medlemmar från Arvika och Eda.

Arvikapolisen har även lokaliserat en person från Västvärmland som ska ha dragit igång en mandalacirkel.

– Den personen blev väldigt illa till mods av att bli kontaktad av polisen. Hon hade inte förstått konsekvenserna med det här och skulle sluta med det omedelbart. Hon hade också fått tråkiga meddelanden från folk som kände sig lurade. Hon var redan inne själv på att det kanske inte var en jättesmart idé. Folk kontaktade henne för att de blev förbannande helt enkelt.

Handlade det om bedrägeri?

– Nej det var det inte. Vi har inte fått in någon anmälan om att någon skulle ha blivit bedragen. Men är det så att man genom att vara vilseledande fått någon att sätta in pengar och sedan inte hållit det man utfäst, då kan det vara en fråga om bedrägeri.

Pyramidspel

Pyramidspel är olagligt i Sverige. Om Mandala är olagligt eller inte är ännu inte fastställt. Men mycket talar för att det hör till pyramidspel.

– Mandala passar in i det som kallas pyramidspel och pyramidspel är olagligt. Man kan egentligen säga att Mandala är den mest klassiska varianten av kedjebrev, att betala pengar till någon annan för att sedan ta sig upp i toppen genom att ragga ner personer i ditt ställe. Det kan också finnas bedrägerier i sådana här företeelser, att man swishade pengar och sedan hände inget mer. Så det kan både vara ett pyramidspel och vara olagligt på det sättet, säger Marcus Aronsson, samordnare mot olagligt spel på Spelinspektionen.

Vilka risker ser du med Mandala?

– Låter det för bra för att vara sant så är det ofta det. Att betala en summa och få mycket mer tillbaka, det fungerar inte på det sättet. När inte mer folk går med så får de som betalade pengar sist stå för själva kostnaden.

Den som deltar riskerar inte bara att göra något som kan klassas som olagligt, det finns också en risk att bränna relationer.

– Lockar man in andra människor, vilket ofta är vänner och bekanta och utlovar en vinst och de inte tjänar något, så tär det på vänskapen, säger Aronsson.

Vad finns det för möjligheter att tjäna pengar för den som dragit igång en cirkel?

– Det är det som är lite problemet med det här, varför skulle man hoppa in i en annans cirkel när det är så lätt att starta en själv. Får personen bara in tre personer i cirkeln så har den ändå fått in 3 000 kronor. Men om det inte fylls på mer får inte de andra några pengar.

Fängelse

Den som döms för otillåtet spel riskerar böter eller fängelse i upp till två år.

Om det är brottslig verksamhet är upp till polisen att utreda.

– Om man anser sig vara utsatt för bedrägeri, gör en polisanmälan så kommer vi att utreda det, säger Jonas Wendel.

Man kan även vända sig till spelinspektionen om man misstänker olagligt spel. Myndigheten har tagit emot många tips gällande Mandala.

– På tre dagar kom det in 100 tips. Vi överlämnade samtliga till polismyndigheten, säger Marcus Aronsson.

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusJonas Wendel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare