Hoppa till huvudinnehållet

Niomannaband vill bryta kvinnliga tabun

Publicerad:
Nu släpper Lily & The Ugly Souls ep:n "Nynnar med" där de blandar musikaliska stilar och skriver texter om ämnen de tycker saknas. Linnea Lidberg nere till höger, en medlem saknas på bilden.
Nu släpper Lily & The Ugly Souls ep:n "Nynnar med" där de blandar musikaliska stilar och skriver texter om ämnen de tycker saknas. Linnea Lidberg nere till höger, en medlem saknas på bilden. Foto: Elvira Glänte

Reggaebandet Lily & The Ugly Souls följer upp den senaste tidens singlar med ep:n "Nynnar med". Musiken hämtar kraft ur ämnen där ett kvinnligt perspektiv ofta saknas.

Niomannabandet Lily & The Ugly Souls bildades 2016 av musikern, sångaren och låtskrivaren Linnea Lidberg. Hon är utbildad jazzmusiker och reggaemusiken har varit med henne sedan uppväxten på Hammarö.

– Rytmiken, svänget och soundet. Det är det som gör reggae så speciellt för mig, säger Linnea Lidberg.

Musiken är inspelad i Rubadubstudion på Södermalm i Stockholm.

– Rent ljudmässigt har vi verkligen hittat den där känslan när musiken flyger, när allt limmar, fortsätter Linnea.

Hon nämner Bob Marley och hans intresse för samhällsfrågor som något som inspirerat bandet.

– Han skrev ofta om världens problem, om rasism och sådana saker. Vi i Sverige har en annan kontext, men jag upplever att mycket av den svenska reggaen har tagit med sig den världsmedvetenheten. Det handlar ofta om kärlek och solidaritet.

Abort och missfall

Texterna på ep:n "Nynnar med" utgår från både det vardagliga och de stora livsfrågorna.

– I konst kan det vara svårt att säga exakt vad som är politik, men för mig handlar det om att utmana språket. Vad är ok att säga och sjunga om? Sådana frågor intresserar mig.

Flera av låtarna är skrivna utifrån ett perspektiv som hon saknat. Ämnen som inte tas upp.

– Jag har försökt att se vad det finns ett behov av. En av låtarna – "Signe" – pratar om att vara gravid med allt vad det innebär. Att ta upp saker som abort och missfall i musik är tabubelagt. Att sjunga om kvinnor som funderar på om de ens vill ha barn, det är också ovanligt. Jag känner att en låt som "Signe" behövs.

Att kunna kombinera det som hon beskriver som två stora kärlekar – samhällsfrågor och musik – upplever hon som väldigt inspirerande.

– Kanske att jag har hört liknande frågor ur ett manligt perspektiv, texter om att inte vara redo att bli förälder och liknande, men jag har aldrig hört det ur en kvinnas synvinkel.

Hip hop

I bandets musik finns en hel del inslag av andra genres, bland annat hiphop. Linnea Lidberg pratar om en rastlöshet, om att vilja få musiken att rymma så mycket som möjligt.

– Det ger oss också möjlighet att utmana och överraska lyssnaren. I en av låtarna byter vi groove, dels för att det känns kaxigt, och dels för att vi hyser kärlek till olika stilar.

Tanken var att bandet skulle spela på en av landets största reggaefestival i sommar– Öland roots, men nu ligger framtiden oviss.

– Det kändes som att det började hända saker för bandet, stora saker. Men så ändrades ju allt. Nu får vi fokusera på att skriva nytt material i stället.

De flesta i bandet är frilansmusiker, Linnea Lidberg arbetar också som gitarrlärare.

– Rent logistiskt är det inte alltid så enkelt att vara så många som vi är, men det är häftigt att kunna göra stora, starka arrangemang. Det låter väldigt mycket om oss med trummor och blås, alltså rent decibelmässigt. Kanske har den musikaliska lyxen gjort att jag skriver längre låtar nu än tidigare.

"Nynnar med" släpps den 5 juni, redan nu finns två låtar från ep:n ute digitalt.

Artikeltaggar

HammaröHiphopJazzNöje/KulturReggaeSödermalmStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.