Sprinterlöparen Henrik Larsson vet inte när hans tävlingssug blir tillfredsställt.
Men han gynnas på ett sätt av coronastoppet – chansen att ta sig till OS ökar.
– Jag tror att jag kan utvecklas mycket på ett år, säger han.
Henrik Larsson konstaterar att hans huvud-OS är 2024 i Paris. Då är Götalöparen 24 år och ska vara på topp.
Men han siktar redan på spelen i Tokyo och att de flyttats fram till nästa sommar (start den 24 juli 2021) kan göra betydlig skillnad.
– Det är en fördel. Jag får ett års extra träning, konstaterar Larsson, som har fem senior-SM-guld och vann U23-EM i Gävle på 100 meter i fjol.
Han är tidernas näst snabbaste svensk på 100 meter, men behöver sänka sitt personbästa 10,20 och krossa nationsrekordet 10,18 för att klara den tuffa OS-kvalgränsen 10,05.
Ingen omöjlighet enligt Larsson själv.
– Jag hade riktigt bra lopp i halvkassa förhållanden förra sommaren som indikerade att jag redan då i optimala förhållanden skulle kunna gå ner på såna tider.
Peter Karlssons svenska rekord, som sattes tre år innan Henrik Larsson föddes, är han sugen på att ta.
– Ja, det hoppas jag. Det är inget jag stressar över, men det ska kunna gå.
Oklart när årets första chans kommer. Till exempel EM i Paris den 25 augusti är struket.
– Inga tävlingar är bestämda, men några har inte ställts in. De tror att de ska kunna ha SM och Finnkampen i slutet av sommaren.
Tappar man inte på att inte tävla?
– Inte nödvändigtvis. Man kan till och med spara kroppen. Jag personligen har haft lite småskadeproblem och först nu kunnat börja träna normalt.
Några diskar i ländryggen var slitna.
– Det har läkt ut och känns bra igen.
Försäsongens uppbyggnadsfas har gett positiva besked. Henrik Larsson är bättre i det mesta.
– Det är tidigt att jämföra de bästa träningstiderna på sprintlopp, men i många andra övningar som kast och hopp har jag förbättrat mig. Man strävar efter att bli starkare med samma kroppsvikt. Ska bli kul att se om det visar sig på banan.
Är det svårt när man inte har något tydligt mål att träna mot?
– Jo, det är inte det mest motiverande, men man får tänka på att det är likadant för alla. Gäller att man håller i så man är i bra form när det börjar igen.
För att fixa OS-kvaltiden till nästa år är det viktigt att få lopp på snabba banor, med bra motstånd och lyckas pricka in gynnsamma förhållanden.
– En tävling i Skara (Skararacet) brukar jag springa väldigt bra varje år och jag har haft tur med väder och vind. Men förra året hade jag lite otur i försöken för då sprang jag under svenska rekordet. Jag sprang på 10,17, men hade 2,2 i medvind och det får vara högst två.
Finalen vann han på personrekordet 10,20.
Bäst i världen
Henrik Larsson jobbar för att höja sig ytterligare en nivå.
– Förhoppningsvis kan jag bli nog bra för att komma ner på under tio sekunder utan att det alltid måste vara hundra procent.
Det krävs väl för att ha en chans i stora mästerskap?
– Ja, verkligen. Om jag inte hade som mål att bli bland de bästa i världen skulle jag inte hålla på med det här.