Hoppa till huvudinnehållet

Lågtflygande JAS Gripen-plan tryckte ut bilbakruta

Publicerad:
Bakrutan på Birgitta Anderssons bil trycktes ut av tryckvågen från när två stycken JAS Gripen-plan flög lågt över Fryken under tisdagsförmiddagen.
Bakrutan på Birgitta Anderssons bil trycktes ut av tryckvågen från när två stycken JAS Gripen-plan flög lågt över Fryken under tisdagsförmiddagen.

Under tisdagsförmiddagen flög tre stycken JAS Gripen-plan på låg höjd, söderut längs Fryken.

Två av dem flög så lågt att tryckvågen tryckte in bakrutan på Birgitta Anderssons bil.

– Det var ett fruktansvärt dån och kändes väldigt otrevligt, berättar hon.

Inge och Birgitta Andersson satt ute och drack kaffe hemma i Bjälverud när första planet kom flygande söderut, längs Fryken, vid kvart i tolv-tiden på tisdagsförmiddagen.

– Det flög så lågt att det nästan såg ut att snudda trätopparna på Storön, berättar Birgitta.

Sedan åkte hon ner till sonen som bor vid sjön nära Råby badplats för att vattna blommor. En halvtimme efter första flyget var det dags igen.

– Då kom två plan till, samtidigt. Även de flög så där lågt och jag såg dem tydligt. Sedan kände jag tryckvågen. Det kändes i hela kroppen och var ett dån utan dess like. Det var en väldigt obehaglig känsla. När jag sedan kom tillbaka till bilen hade bakrutan släppt runt kanterna och krackelerat. Det är ett stort hål i den. Tryckvågen hade tryckt in den, berättar hon.

Birgitta valde då att kontakta Försvarsmakten och fick veta att man har en lågtflygningsövning i området just nu.

– Mannen jag pratade med var inte förvånad över det som hänt och han sa att de fått in flera reaktioner från folk, berättar Birgitta som berättar att det inte är första gången något liknande händer.

– För några år sedan slets ett plåttak av i Spelnäs av ett lågtflygande plan.

Birgitta Andersson blev förstås väldigt förvånad när hon upptäckte att tryckvågen från JAS Gripen-planen tryckt ut bakrutan på hennes bil.
Birgitta Andersson blev förstås väldigt förvånad när hon upptäckte att tryckvågen från JAS Gripen-planen tryckt ut bakrutan på hennes bil.

Lena Bogren, kommunikationschef på F7 i Såtenäs, bekräftar att det just nu pågår en lågflygningsövning i Värmland.

– Höjden JAS Gripen-planen flyger på är mellan 170 och 1050 fot. Övningen har pågått dagtid sedan i slutet av förra veckan och framförallt lågflygningen avslutas på torsdag klockan 16. Onsdag och torsdag kommer man att flyga i västra Värmland ner mot Dalsland och kusten, berättar hon.

Hon konstaterar att liknande saker, som en intryckt bilruta, kan ske.

– Om ett flyg kommer på låg höjd är det sådana krafter som blir om man har otur.

Hur många rapporter har ni fått in?

– Flera har ringt och reagerat på att vi flugit lågt. Men man ska komma ihåg att många är hemma idag och vi tror att man märker av lågflygningen mer än vad man gör annars. Det har vi full förståelse för.

För Birgittas del blir det nu att få bilen lagad.

– En handläggare på Försvarsmakten ska titta på detta. Sedan blir det väl ett försäkringsärende, konstaterar hon.

I samband med en övning flög tre stycken JAS Gripen lågt över Fryken under tisdagen.  Planet på bilden är en arkivbild och av modell 39D.
I samband med en övning flög tre stycken JAS Gripen lågt över Fryken under tisdagen. Planet på bilden är en arkivbild och av modell 39D. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Artikeltaggar

FörsvarsmaktenNyheterSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.